Античен театър – Пловдив

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Съществува като селище от около 8000 години. Античният театър е построен римския император Траян през II в.

Пловдив е един от най-старите градове в Европа. Съществува като селище от около 8000 години. Античният театър е построен римския император Траян през II в. Театътът е изграден в естествената седловина между Джамбаз тепе и Таксим тепе и е бил една от най-значимите обществени сгради на Тримонциум, забележителна с архитектурната си представителност и великолепие. Разчленен на два ранга от по четиринадесет реда седалки, отделени с хоризонтална пътека (диазома), античният театър е побирал над 5 хиляди зрители. Сцената е била украсена с фризове, корнизи и статуи.

Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-79 година от Археологически музей – Пловдив. От амфитеатралния театрон са оцелели 20 от всичко 28 реда.

Наскоро открит и разчетен надпис върху постамент за статуя посочва, че театърът е бил построен през 90-те години на I век сл. Хр., когато градоначалник на Филипопол е бил Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия, съдебен представител на метрополията, три пъти първожрец на провинция Тракия и отговорник за строежите.

Включен в границите на архитектурния резерват „Старинен Пловдив“, днес театърът се вписва в неговия ансамбъл като най-емблематичният паметник на непрекъснатата културно-историческа приемственост, осъществена върху Трихълмието през вековете.

Какво интересно в района на Античен театър – Пловдив?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *