Драгалевски манастир “Св. Богородица”

Драгалевски манастир “Св. Богородица”

Драгалевският манастир „Св. Богородица“ е един от най-красивите храмове в цяла България. Той впечатлява посетителите си с разкошната природа, от която е заобиколен, с внушителните си размери и удивителен външен вид. Манастирът е сгушен в полите на планината Витоша на няколко километра от квартал „Драгалевци“ в София и ежегодно е посещаван от множество български туристи. Със старинния си облик, пищна украса и тишината и покоят в които е потънал, е предпочитано място за посещение, разходка или просто човек да остане сам със себе си за кратко време.

Според историческите сведения манастирът е основан през 1345 година по заповед на цар Иван Александър, тогава като ставропигиален манастир. По-късно за него сведения черпим и от „Витошката златопечатна грамота“ на цар Иван Шишман.

Постепенно обителта започнала да се разширява и процъфтява и се превърнала в един от водещите духовни центрове в областта. Заради покровителството и вниманието на което се радвал от страна на българските владетели, си спечелил названието „Царски манастир“.

През 1382 година комплексът е опожарен от турските войски и запустява. Доста след това - през 1476 година местният болярин Радослав Мавър се заел с трудната задача да възстанови предишното величие и красота на манастира и да изографиса църквата. И до днес в обителта могат да се наблюдават ктиторски портрети на Радослав Мавър, съпругата му и двамата им сина – Никола и Страхил. Те са с висока историческа и художествена стойност.

След като през 15 век боляринът съживил дейността на манастира, тук се зародила оживена книжовна и просветителска дейност. „Св. Богородица“ е известна с това, че през Средновековния период тук са създадени множество религиозни книги и са преписани и преведени други такива. През 30 – те години на 20 век манастирската църква бива разширена, като е изграден нов наос.

В наши дни манастирът действа като девическа обител, а до него можете да стигнете по асфалтиран път.

Вижте коментари за Драгалевски манастир “Св. Богородица”

Хотели в близост

семеен хотел Класик
София - Драгалевци • Цена на човек: 32.5 - 50 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
хотел Витошко лале
София - Драгалевци • Цена на човек: 50 - 100 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
семеен хотел Диана
София - Драгалевци • Цена на човек: 26 - 65 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Драгалевски манастир “Св. Богородица”


Забележителности в близост

Боянска църква ЮНЕСКО
област София-град
Храм "Св. София"
област София-град
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.