екопътека Видимско Пръскало

Началната точка на екопътека Видимското пръскало е квартал „Видима“ в град Априлци. Маршрутът през който преминава е особено живописен и разкрива огромна част от красотата на Стара планина. Екопътеката е дълга около 16 км. и тя би се харесала много на всеки, който обича допира с природата, свежия въздух и е любител на дългите разходки.

Видимското пръскало е част от резервата „Северен Дженджем“ на Националния парк „Централен Балкан“. Тук може да се види голямо разнообразие на флора и фауна, красиви пейзажи и природни забележителности.

Преходът по екопътеката отнема близо 4 часа, но толкова ще се захласнете по очарованието на планината, че няма да усетите кога са изминали. Теренът е лесен за преминаване и няма опасни участъци. Маршрутът преминава през гъста и прохладна букова гора и следва течението на река Пръскалска. По екопътеката можете да достигнете до едноименния водопад – Видимското пръскало, който е една от гордостите на България. Водопадът е изходната точка на екопътеката. Той достига до височина 80 метра и се нарежда на второ място по височина у нас, след Райското пръскало. Скалите около водопада са подходящи за катерене и привличат ежегодно любители на скалното катерене и професионалисти.

Видимското пръскало дава началото на голям поток, където можете да поседнете за да отдъхнете и да се разхладите през лятото, или да си направите пикник.

Екопътеката е един очарователен лабиринт от малки дървени мостчета и красиви гледки,които ще ви карат постоянно да им се възхищавате и да се взирате в тях. Ще искате да поглъщате повече от чистия въздух, да се радвате на природните пейзажи и да вдишвате от свежия горски аромат.

По екопътеката е изградено място за почивка и пикник. Има обособено и специално кътче за децата, където да научат нови и интересни неща за природата. По целия маршрут се намират информационни табели и обяснения за видовете растения и животни, които се срещат в околността, с повече подробности за тях.

Какво интересно в района на екопътека Видимско Пръскало?

  • Водопад Видимско пръскало - близо до Априлци
  • Екопътека По стъпките на балканджиите - близо до Априлци
  • Новоселски манастир Света Троица - близо до Априлци
  • Резерват Северен Джендем - площ 1610 ха - близо до Априлци
  • Връх Юрушка Грамада - височина 2136 м. - връх в Стара планина
  • Връх Ушите - височина 2115 м. - връх в Стара планина
  • Връх Параджика - височина 2209 м. - връх в Стара планина
  • Връх Ботев - височина 2376 м. - връх в Стара планина
  • Връх Млечни чал - височина 2255 м. - връх в Стара планина
  • Връх Побита глава - височина 2075 м. - връх в Стара планина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *