Римска крепост Хисар

Римска крепост Хисар

Хисаря е град в Пловдивска област, прочут със своите лечебни извори и археологически находки. Още в петото хилядолетие преди новата ера, възникнало праисторическо селище от късния неолит на тракийското племе беси, което постепенно се разраства и става известно с вълшебството на целебните си извори. В началото на римския период, според преданията и легендите, името му било Аугуста.

Съвременният град Хисаря е световноизвестен национален и международен туристически център, гостоприемен и модерен европейски курорт. Той предлага прекрасни условия за отдих и балнеолечение, за конгресен , еко-пешеходен, селски, културен, ваканционен и други видове туризъм.

Крепостната стена, издигаща се там е величествен свидетел на историята на града, заобиколена от красиви паркове съществува и до сега. Старинният град е обявен за археологически резерват, в който могат да се видят тракийска гробница, разкопките на римски терми, казарми и административни сгради. На територията на Община Хисаря, на 20 км. западно от града, се намира с. Старосел, където през 2000 година бе разкрит Тракийски култов храм, датиран от края на V и началото на IV век преди новата ера. Това е един от най - големите тракийски царски комплекси в Югоизточна Европа. Със своята монументалност и богато царско погребение, със златни и сребърни накити, бойни доспехи и рисувани керамични съдове, храмът е притегателна точка за туристите от цял свят.

Вижте коментари за Римска крепост Хисар

Хотели в близост

къща за гости Вила Мечкарев
Калофер • Цена на човек: 20 - 20 лв
Включва нощувка
Кривиралчева къща
Копривщица • Цена на човек: 16.7 - 30 лв
Включва нощувка, туристическа такса
къща за гости Маврудиева къща
Копривщица • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка
къща за гости Боримечкова къща
Копривщица • Цена на човек: 20 - 40 лв
Включва нощувка, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Римска крепост Хисар


Забележителности в близост

Джендемски водопади
област Пловдив
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.