Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Храм-паметник "Св. Александър Невски"

Храм-паметникът „Св. Александър Невски“ е православна църква построенa в чест на Александър II, който остава в историята с прозвището „Цар Освободител“, след отмяната на крепостничеството в Руската Империя през 1861 г. В България това прозвище има и допълнително значение във връзка с Руско-турската война, довела до Освобождението на българските земи от Османската 5-вековна окупация.

Храмът е един от символите на София и му придава духовен и културен облик. Основният камък е положен през 1882 г. при изключителна тържественост, а строежът изцяло е завършен през 1912 г. По стар обичай в основите на храма е вградена метална кутия, в която са записани имената на членовете на правителството. Храмът е по проект на руския архитект проф. Александър Померанцев.

По настоящем храм-паметникът “Св. Александър Невски” е втората по големина църква на Балканския полуостров след храм Свети Сава (Сръбски) и служи за катедрален храм на българския патриарх.

Представлява внушителна по размери петкорабна църква в неовизантийски стил – кръстокуполна базилика с акцентирано централно кубе. Заема площ от 3170 кв.м. и капацитет от 5000 души. Притежава изключителна вътрешна украса от италиански мрамори, оникс от Бразилия, алабастър и други. Главният купол е с височина 45 м. Около кръга на купола с тънки златни букви е изписана молитвата „Отче наш“. Камбанарията на храма е висока близо 53 м. и има 12 камбани с общо тегло 23 тона, които са изработени в Москва.

В подземния етаж на храма е разположена „Криптата“, където в хронологичен ред са подредени около 300 експоната, предимно икони, а също и стенописни фрагменти и щампи. Експонатите датират от IX в. до края на XIX в. Колекцията е най-представителната сбирка, разкриваща развитието на иконописта по българските земи.

Храмът е обявен за паметник на културата през 1924 година.

Какво интересно в района на Храм-паметник "Св. Александър Невски"?

Снимки от Храм-паметник „Св. Александър Невски“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *