Интерпретативен маршрут Прилепи

Времетраене – около 1 час
Малко Търново – м. Пропада – Малко Търново

Маршрутът е с изходна точка Малко Търново. В продължение на 5.5 км пътеката се изкачва и спуска сред стари странджански гори /денивелация 120 м/. По него са изградени 9 информационни точки, които запознават почитателите на дивата природа с тайнствения живот на прилепите и им показват, че всъщност те не са „летящи мишки”. Подобно на мишките и останалите гризачи, прилепите също са бозайници (раждат своите малки и ги хранят с мляко), но са включени в отделна група – разред Ръкокрили.

По сложност маршрутът е подходящ за всякаква възраст, включително и за деца, защото предлага множество възможности за забавления и усвояване на нови знания. Преминавайки по маршрута, посетителите научават за четирите вида прилепи – дългоух (бехщайнов) нощник, широкоух прилеп, малък вечерник и ръждив вечерник. Те могат да се включат в игра, която представя ориентирането на прилепите в пространството, а звукът към нея показва обектите, служещи за маркери с отразяващия се в тях ултразвук. Могат дори да „чуят” прилепите чрез детектора за ултразвук.

По продължение на трасето са поставени къщички, които прилепите използват за размножаване, зимуване или почивка при търсене на храна. Посетителите могат да направят много интересни снимка за спомен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *