Изворите на р.Младежка

Село Младежко се намира на 45 км от гр. Бургас в посока Малко Търново. Старото име на селото е Карамлък. Младежко е едно от най-живописните селца в Странджа планина и определено заслужава да бъде посетено. В района му има пещери и редица извори, най-популярният от които е изворът на река Младежка, минаваща през селото. В последните години е изградена мрежа от маркирани пътеки до забележителностите в района.

Във водите на река Младежка може да се лови пъстърва, а множеството пещери при изворите на реката се обитават от прилепни колонии с голям брой ценни видове. Край Младежко са изградени басейни, в които се съхранява студената вода от изворите и се използва за лечение на сърдечносъдови заболявания и болести на нервната система.

В местността на с. Младежко се намират приказните пещери Леярниците, които са били дом за хората в античността. В непосредствена близост до селото се намира и историческата крепост Голямото хале, която е основана през късната античност и ежегодно се посещава от стотици туристи. До с.Младежко се стига по отсечка от 7 км отклоняваща се от главния път от Бургас към Малко Търново.

Какво интересно в района на Изворите на р.Младежка?

Снимки от изворите на р.Младежка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *