Къкринско ханче

Ако ви предстои посещение на град Ловеч, в никакъв случай не бива да пропуснете да посетите Къкринското ханче.

Къкринското ханче заема важно място в нашата история – то е давало подслон на не един и два български революционери и борци на свобода, през втората половина на 19 век. То е известно с това, че по време на борбите за освобождение на българския народ от робството, тук видни български дейци са водели активна революционна дейност.

Забележителността се намира в село Къкрина, на 17 км. от Ловеч и е част от Регионалния исторически музей.

Със сигурност много от вас знаят, че именно тук на 27 декември 1872 година е заловен Васил Левски. Така ханът остава последното място, където смелият български революционер е видян свободен.

От писмените източници черпим информация, че по инициатива на Левски ханът е нает от революционния комитет в Ловеч, а за негов домакин е назначен близкия приятел на Апостола – Христо Цонев Латинеца. Ханчето е служило за убежище на местните жители, криещи се от османските управници.

След като Левски е заловен,а по-късно обесен, ханчето е изоставено. Съратниците на Апостола повече не се завръщат там и то престава да функционира. На 19 февруари 1873 година един живот угасва, за да останат вечни негови идеи и стремежи!

В края на 19 век голям пожар унищожава старата сграда и от нея остават само основите й. В памет на великото дело на Васил Левски местни жители поставят плоча в близост до Къкринското ханче през 1901 година. На 5 юни 1924 г. по инициатива на. д-р Никола Сяров е основан граждански комитет „Васил Левски“. Неговата цел е възстановяването на ханчето. В двора е надигнат плет по подобие на този, който Левски се е опитал да прескочи в онази злокобна утрин. До стария бряст, в непосредствена близост до плета, е издигнат скромен паметник на безсмъртния Апостол на българската свобода. Така на 10 май 1931 година официално е завършена реставрираната постройка на ханчето.

Забележителността се намира в централната част на селцето, така че няма да ви бъде никак трудно да я намерите. Освен това до нея има указателни табели, в случай че се объркате.

Къкринското ханче е част от Стоте национални туристически обекта в България.

Какво интересно в района на Къкринско ханче?

  • Езеро Йоглав - близо до Ловеч
  • Зоологическа градина - Ловеч - близо до Ловеч
  • Деветашка пещера - близо до Ловеч
  • Етнографски комплекс „Драсова и Рашова къщи“
  • Музей „Васил Левски“ (Ловеч)
  • Регионален исторически музей, Ловеч
  • Вароша - архитектурно-исторически резерват - близо до Ловеч
  • Музей на СОУ „Свети Климент Охридски“ (Ловеч)
  • Музейна сбирка „Минерали и минерални суровини Атанас и Васил Атанасови“
  • Кърпачево блато - близо до Ловеч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *