Беклемето-Троян - ски писти и условия

Беклемето е името на живописна местност в Троянския Балкан, която в последно време се оформя като малък и тих зимен курорт. Беклемето се издига на 1360 метра надморска височина и е разположен на около 20 км. от град Троян.

Районът освен за каране на ски е подходящ и за практикуване на пешеходен и еко туризъм. Местността е изходна точка на редица туристически маршрути, които водят до различните части на Троянския Балкан.

Интересно е да отбележим, че името на местността идва от турски и на български означава „стража“. Мястото е получило това наименование, заради старата наблюдателница, която се е извисявала там.

Беклемето е чудесно кътче за отдих и туризъм, особено за хората, които искат да се насладят на тишина и спокойствие . Престоят ще бъде още по-вълнуващ , тъй като ще имате възможност да се порадвате на ненагледните красоти на Балкана. В курортното селище са изградени множество семейни хотели и красиви вили, които предлагат настаняване на гостите и се грижат за техния комфорт и уют.

Към Беклемето има изградени три ски писти за алпийски дисциплини, които се поддържат в много добро състояние и се обработват ежедневно с необходимата техника. Всяка от тях е оборудвана с влек, гардероб и лифт. В Беклемето са разположени най-добрите писти за биатлон и ски бягане, които са с дължина 2 км.,3.5 км.,7 км. и 10 км. Те имат одобрението на международните организации по биатлон и ски – ФИБА и ФИС.

Към курорта има построен и Планински център, от където можете да си наемете екипировка за ски.

Посещавайки Беклемето в никакъв случай не пропускайте да разгледате и забележителностите, които се намират в близост. Троян е едно от най-красивите възрожденски градчета, където и до днес е останал жив българския дух и се тачат изконните традиции на поколенията преди нас. Непременно отскочете и до невероятния Троянски манастир, превърнал се в един от символите на българската вяра и надежда през дългите векове на османското иго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *