Бургас – кални бани, Бургаски минерални бани

Бургас е един от най-известните морски курорти у нас, разположен на Южното Черноморие. Освен с красиво море и просторни плажове, Бургас ще ви изненада и с чудесни възможности, които се предлагат в района за балнеолечение и Спа на открито, чрез вземане на кални бани. Чудодейната луга и кал действат като магнит за българи от цялата страна, които се събират край солниците в Бургас, за да се порадват на уникалното въздействие на тези природни дарове.

Не е тайна, че лековитите свойства на калта са били известни още в древни времена и са се правили процедури с нея за разкрасяване и подмладяване. Египтяните са известни с това, че са намазвали цялото си тяло с кал и след това са се излягали на слънце, за да засъхне. След това постепенно отмивали калта от тялото си и се радвали на уникалното й действие върху тялото.

Калта действа благоприятно при ставни, кожни и гинекологични проблеми. Противопоказно е обаче да се правят кални бани от хора със сърдечно-съдови заболявания.

Лугата е другото природно чудо, което се използва като болкоуспокояващо и за тонизиране. Лекарите съветват в лугата да се стои НЕ повече от половин час, тъй като това значително натоварва сърдечната дейност. Също така не се препоръчва къпането в луга, ако желаете да облекчите кожно заболяване.

Нещото, което не бива да забравяте преди да правите подобни процедури е да не ги извършвате на гладно или когато току що сте се нахранили. Възможно е да се появят по тялото ви големи червени петна и сърбеж, заради непоносимост към калта и лугата. Ако това се повтори отново, по-добре спрете да практикувате подобен вид бани.

В близост до града са разположени и Бургаските минерални бани. Намират се на 15 км. в северозападна посока и са изградени сред зеленина и спокойствие. Това е един от най-старите балнеоложки центрове у нас. Минералната вода, която блика там е подходяща за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, хронични гастрити и пиелонефрити и т.н. Водата действа благотворна и за укрепване на общото състояние на организма.

Температурата на термалната вода е около 41 градуса, бистра и без цвят, слабо минерализирана с общ дебит 36 л/сек.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *