Чепеларе - ски писти и условия

Чепеларе е малко и китно планинско градче, сгушено в полите на Родопите и простиращо се по горното течение на река Чепеларска. Селището се извисява на 1150 м. надморска височина, а алпийският терен на местността е предпоставка за развитието на града като модерен и съвременен ски курорт, с отлични условия за практикуване на зимни спортове.

Отстои на 220 км. от София и на 72 км. южно от Пловдив. В близост се намира и небезизвестният курорт Пампорово.

Градчето е изключително живописно, а навсякъде се ширят диви местности и вековни гори, които го превръщат в подходящо място за отдих и почивка целогодишно. През лятото туристите имат шанса да се отдадат на дълги разходки и преходи из красотите на планината, а през зимата да практикуват любимия си спорт ските.

Интересното е да отбележим, че тук е изградена най-дългата ски писта в България. Ски трасетата са съсредоточени в местността Мечи чал, а до там се стига с удобния двуседалков лифт, който е с дължина от 2471 метра. Превозването до пистите отнема по-малко от 20 минути, а капацитетът на час е 500 човека. Влековете са два, а зимният сезон е отворен от декември до април. Трасетата са пригодени за ски алпийски дисциплини и ски бягане. Мечи чал 1 е най-екстремната и тя е подходяща за професионалисти. Мечи чал 2 се води туристическа и е с дължина от 5250 м. Има също така трасе за крос – кънтри и за биатлон.

В курорта се предлага ски екипировка под наем, а на разположение на начинаещите скиори са професионални ски инструктори, които ще им покажат основните трикове и правила при карането на ски.

През 2008 година е направено цялостно обновяване на съществуващите писти и е поставена маркировка според европейските изисквания. Пистите са модерно оборудвани и ежедневно се обработват със специални машини. Всички ски трасета са снабдени с безплатна безжична интернет връзка.

План на ски пистите в Чепеларе

карта на ски пистите в Чепеларе
карта на ски пистите в Чепеларе

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *