Хисаря – Момина баня, Топлица, Бистрица, Спа процедури

Хисаря е един от най-престижните и реномирани български балнеоложки курорти, където се предлага пълен комфорт и уют на посетителите.

Хисаря е разположен в Южна България, в област Пловдив. Простира се в полите на Средна гора и впечатлява с разкошната си природа и природни богатства. Извисява се на 360 м. надморска височина и се характеризира с благоприятен климат и прекрасни условия за туризъм целогодишно.

На територията на Хисаря са установени 22 находища на термална вода с богат  химичен състав и с доказани лечебни свойства. Температурата на водата варира между 37 и 51 градуса, няма цвят и мирис и е слабо минерализирана. Минералната вода, бликаща в района на Хисаря има уникални по рода си лечебни свойства. Доказателство за това е Музеят на бъбречните камъни, където са изложени над 12 хил. бъбречни камъни, а най-големият сред тях е с тегло 560 грама. Колекцията датира от 1981 година.

Хисарските извори са известни в цяла Европа с благоприятното и здравословно въздействие, което имат върху човек. В Хисаря се извършват разнообразна гама от процедури и терапии като масажи, инхалации, ароматерапия, акупунктура и т.н., които имат моментален ефект върху тялото, карат човек да се отпусне и да се чувства великолепно.

В местността един от най-известните извори е Момина баня – температура 47 градуса. Водата от това находище успешно лекува бъбречно-урологични заболявания и такива на опорно-двигателния апарат. Водата е слабо минерализирана, без цвят и мирис, с приятен вкус . С името на това място се свързва и доста интересна легенда, която ни разкрива как е произлязло неговото наименование.

Другият известен извор в Хисаря е Момина сълза, с температура на водата 42 градуса. Водата тук е приятна на вкус, слабо минерализирана, но с много микроелементи- манган, цинк, кобалт, мед и др. Лекува стомашно-чревни заболявания, чрез пиене, а също така се използва и за извършването на лечебни процедури, масажи, бани и т.н.

В района им още няколко извора с различна температура и химично съдържание.

Топлица е най-горещият извор – 51 градуса. Върху него е била построена първата баня, още по римско време. Подходяща е за лечение на гинекологични заболявания.

До нея е извор Бистрица, температурата й е 45 градуса и се използва  само за къпане. Подходяща е за лечение на кожни заболявания.

Срещу тях е извор Свежест. Температурата му е 41 градуса,а в басейна се охлажда до 37 градуса. Използва се за лечение на неврози.

Природата е била особено щедра към тези земи и е надарила Хисаря с най-голямото богатство – чудати извори, които даряват човек със здраве и красота!

Една невероятна почивка, съчетана със свежия планински въздух, спокойствието на местността и водолечение, ще ви накара да се почувствате като преродени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *