На море в Китен

Град Китен е едно от най-подходящите места за отдих и туризъм на българското Черноморие. Курортното селище е разположено в Югоизточна България, северно от устието на Китенската река на малкия полуостров Урдовиза и отстои на 55 км. от Бургас и на 5 км. южно от Приморско. Китен има особено благоприятно местоположение, тъй като се простира на границата между морето и планината, което обособява неговата красива природа, свеж въздух и дълга пясъчна ивица.

В района на Китен се намират двата живописни залива – Караагач и Атлиман, които образуват северния и южния плаж в малкото градче и допринaсят още повече за неговото очарование и магнетизъм.
Северният плаж по-известен като Атлиман е подходящ за летуващите, които предпочитат тихите, плитки и спокойни води. Южният плаж, чието име е Урдовиза се характеризира със стръмни и високи скали, на места достигащи до 10-15 м.

Град Китен има изключително значение за развитието на българския летен туризъм.Чистите плажове, уютни хотели и удивителна природа са основната причина за развитието на курорта като лятна дестинация и привличането на българи и чужденци като туристи.

По време на предстоя си в градчето, можете да съчетаете почивката с приятна обиколка на местните атракции, сред които се нареждат резерват Ропотамо, резерват Силкосия и църквата Св.св. Кирил и Методий. Не далеч са разположени и градовете Несебър и Созопол, където ще имате възможност да се насладите на древна история и възхитителни исторически паметници.

Ежегодно над 500 хил. туристи избират Китен за своя лятна дестинация. През последните години в курорта се изгради модерна база от семейни хотели и луксозни комплекси, които да посрещнат нуждите на своите гости. Основно обаче преобладават частните квартири, където можете да отседнете за 10-15 лв. на вечер.

Китен е предпочитано място за почивка, както от семейства с деца, така и от млади хора. Причината за това е, че там се предлага разнообразие от възможности за отдих, развлечения и спорт. Малките посетители могат да се наслаждават на забавления в местния луна парк, а за възрастните е на раположение морска база „Балканика“, където се практикува ветроходство, подводен риболов, яхтинг, водни ски. Още има тенис кортове,футболно игрище, тенис маси,фитнес и т.н.

Заведенията в Китен също не са малко, но ако желаете да се насладите на истински нощен живот, ще ви препоръчаме да посетите Слънчев бряг.

Снимки от Китен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *