Крушунски водопади

В България има много очарователни и изумително красиви водопади, но особено ярко сред тях се открояват Крушунските водопади.

Това е едно от най-прелестните кътчета, които могат да съществуват в страната ни. Цялата природата наоколо е сякаш нарисувана с четка и бои и излъчва такъв магнетизъм и съвършенство, които трудно могат да се опишат. Словата едва ли биха стигнали, за да изразим чувствата, които предизвиква гледката наоколо.

Крушинските водопади се намират в близост до село Крушуна, община Летница. Малкото селце се е сгушило в Западния Предбалкан на близо 190 км. от София и на приблизително 30 км. от Ловеч. Водопадите са разположени в местността наречена Маарата, която е известна със своята живописност, интересни скални форми и уникални пещери – Бонинската, Водопада, Урушка, Горник и Деветешката пещера.

До тези невероятни прелести се стига много лесно . Има изградена екопътека, която започва от село Крушуна, а маршрутът през който преминава е наситен с ярки цветове и очарование. Можете да отидете дори до самото място, от където води началото си неповторимата природна забележителност.

Крушунските водопади се състоят от многобройни карстови тераси, а неспиращия поток от водна маса е оформила безброй малки скални прагове и неравности, покрити с гъст мъх. Така се е образува една огромна феерия от милиони водни капчици, които се разпръскват из въздуха. Навсякъде е осеяно с малки езерца и басейнчета, които са толкова бистри и чисти, че можеш да се огледаш в тях като в огледало. В най-високата си част водопадът се спука от 20 метра височина и от там се разделя на множество по-малки ручейчета и поточета. Това го прави най-високата варовикова водна каскада у нас.

През 1995 година Крушинските водопади са обявени за защитена природна забележителност, с цел да се опази това великолепно творение на природата. В миналото по тези земи е съществувал голям манастир, където живеели монаси – исихасти, но до днес от него не е запазено нищо друго, освен руините на монашески килии.

Снимки от Крушунски водопади

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *