Пампорово - ски писти и условия

Пампорово е известен български ски курорт, сгушен в полите на Родопите и заобиколен от прекрасна природа, тишина и кристално чист въздух. Най-слънчевият курорт в България се извисява на 1650 м. надморска височина, а над него величествено е надвиснал връх Снежанка (1926 м.). Разположен е на 260 км. от София, на 85 км. южно от Пловдив и на 15 км. северно от Чепеларе.

Пампорово се характеризира с благоприятен климат през цялата година, със средна годишна температура от -3 градуса. Ски сезонът започва от средата на декември и продължава до края на април.

Разнообразните географски особености и релефни форми на планината, правят курорта отлично място за практикуване на зимни спортове, както от напреднали, така и от начинаещи. Главните и по-трудни трасета се спускат от връх Снежанка, като надморска височина на пистите варира между 1926 и 1400 метра. За тях се полага ежедневни грижа и се обработват със специални оръдия за сняг.

Ски пистите в планинския курорт са с различно ниво на трудност. Зелените и сини са чудесни за начинаещи, а черните са уникално приключение за професионалните скиори. Дължината на всичките трасета е 37 км. и са пригодени за ски бягане и сноуборд.

През 2004 година в Пампорово е изградена първата в България халф-пайп писта, която е същинско предизвикателство за всички сноубордисти. Нощно каране в курорта се предлага на ски писта „Стената-2“ от 17.30 до 22 часа.

Изградените съоръжения, които достигат до различните писти са с капацитет 11 600 човека на час. Влековете са девет на брой,а седалковите лифтове са шест. По този начин се осигурява бързото и лесно предвижване на туристите до желаната от тях писта.

Пистите се третират с най-модерните машини за отъпкване на сняг, а необходимата дебелина на снежна покривка се осигурява от специалните машини за изкуствен сняг.

Пампорово е съвременен ски курорт, където се предлагат отлични възможности за прекарването на незабравима зимна ваканция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *