Рупите – Петрич

Местността Рупите представлява едно облагородено кътче на около 10 км североизточно от Петрич, с прекрасна флора и фауна, някои видове от които са включени в Червената книга на страната. Намира се на десния бряг на река Струма.

Мястото е придобило широка популярност, благодарение най-прочутата българска пророчица Вангелия Гущерова – Ванга (3.10.1911 – 11.08.1996 г.). През 1992 г. пророчицата построява храм-паметника „Света Петка Българска“, превърнал се в място за поклонение на хиляди хора.

В близост до храма извира топла минерална вода с температура 78 0С. Тези води допринасят за построяването на лечебен център, занимаващ се с хора със сърдечно-съдови заболявания, заболявания на опорно-двигателната и нервната система.

Друга забележителност тук е издигащото се на запад възвишение Кожух, което е част от угаснал вулкан, кратерът на който е мястото където се разполага днес храма. В югозападното подножие на Кожух се намират останки от Античният град Петра, основан през последната четвърт на ІV в. пр.Хр.

Снимки от Рупите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *