На море в Созопол

Созопол е известен като най-древният град на българското Черноморие и като пряк наследник на гръцката колония Аполония. Созопол, който се простира в южната част на Бургаският залив, разкрива пред своите посетители антична история, прекрасна архитектура, приказно море и удивителна атмосфера. Той отстои на 35 км. от Бургас и на 340 км.от София.

Благодарение на своето културно – историческо наследство, ежегодните фестивали, които се провеждат там (най-известният от тях е Аполония) и атрактивните възможности за почивка, Созопол се е утвърдил като един от най-проспериращите летни курорти в страната. Градът е едно от онези места, където можеш едновременно да се отдадеш на пълен релакс и да се възползваш от уникалните възможности, които ти предлага лятото за неуморни забавления и страхотни емоции.

На разположение на гостите на града са плажове с мек златист пясък и чисти морски води. Централният плаж и плаж Харманите имат широка ивица и разположени на близо заведения, от където да си купите освежаващо питие или пък да хапнете нещо. Достъпът до плажовете е много лесен и може да се стигне пеша.

Ако ли пък предпочитате по-уединените и девствени плажове, в околността има изобилие на такива. Такива са плажовете на къмпинг Златна Рибка, Дюни, Аркутино и др., до които се стига с обществения транспорт или с личен автомобил.

Созопол е чудесно място за семейна почивка и опознаване миналото на българските земи. Сами ще се убедите, че там ще намерите всичко необходими за един приятен и спокоен престой. Ще откриете уютни ресторанти, от където да се наслаждавате на морския хоризонт и да хапвате вкусни ястия. Плажовете са плитки и безопасни за вашите деца, така че те могат да играят на воля без вие да се притеснявате за тях. Също така са изградени детски площадки и детски кътове. Самите вие имате възможност да се разнообразявате с практикуване на различни видове водни спортове и обиколка на местните атракции.

В града се предлага настаняване основно в къщи за гости или малки семейни хотели, които предоставят на посетителите си домашен уют и спокойна атмосфера на изгодни цени.
В рамките на курорта се намират редица исторически и природни забележителности. Местният археологически музей съхранява уникални колекции, които разказват историята и бита на тези места и през какви етапи е преминало тяхното развитие. Църквите, къщата – музей на Александър Мутафов и некрополите на античната Аполония Понтиака също заслужават вниманието ви.

Към Созополският залив се причисляват двата острова Свети Иван и Свети Петър, които предизвикват голям интерес. Остров Св. Тома, познат още и като Змийския остров, е единственото място у нас, където растат диворастящи кактуси от вида Опунция. Странното си име получава от водните змии, които го обитават. Островът е скалист, пуст и необитаем от хора. До него се организират разходки с малки лодки.

Снимки от Созопол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *