Цигов чарк - ски писти и условия

Цигов чарк е курортно градче, разположено в западния дял на Родопите и наобиколено от великолепната красота на планината. Намира се на 8 км. от град Батак и на 24 км. източно от Велинград. Цигов чарк е един от най-добрите ски курорти у нас, който предлага спокойна и уютна обстановка и чудесни условия за ски.

Районът е прекрасен за практикуване на туризъм през цялата година. Лятото е идеално за опознаване на най-съкровените тайни на Родопите, а зимата – за отдаване на любимите ски спортове.

Курортът е изграден на 900 – 1100 м. надморска височина и се характеризира с благоприятен климат целогодишно. Има добри условия за каране на ски и сноуборд. Ски пистата Цигов чарк е с дължина от 1500 метра, а денивелацията е около 100 м. Пригодена е за начинаещи и средно напреднали скиори. Пистата е разделена на две части – горната е с по-високо ниво на трудност и по-стръмна и е подходяща за професионалисти. Долната част е с по-малък наклон и по-широка и там могат да карат начинаещите скиори. Горната част на пистата има два въжени влека с ръкохватки, а долната е с паничков ски влек.

Съвсем близо до тази писта има трасе с дължина от 20 000 метра, което се използва за ски бягане.

В курорта може да се вземе ски екипировка под наем и да се възползвате от помощта на ски инструктори.

Ниските цени в курорта, добре изградената ски база и красивата природата са предпоставка за успешното развитие на туризма в Цигов чарк.

В близост се намира язовир Батак, който е чудесно място за риболов, пикник или разходка. Около курорта има множество интересни исторически забележителности, датиращи от древни времена. Археологически находки свидетелстват, че тези земи са били обитавани от траки, римляни, византийци, славяни и прабългари, което е свидетелство за богатата история на областта. Природни феномени и чудати скални образувания също не липсват.

С това изобилие на исторически и природни забележителности, вашата зимна ваканция в Цигов чарк винаги можете да я съчетаете с нещо различно и интригуващо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *