Витоша - ски писти и условия

Планината Витоша се намира в непосредствена близост до град София и краси със своето присъствие българската столица.

Витоша е чудесно място за отдих и почивка и има прекрасни условия за практикуване на различни видове туризъм и зимни спортове. Пистите Стената, Синя писта, Зелена писта, Лалето, Заек и Ветровала са идеални за каране на ски, сноуборд и шейни. Наличието на тези писти в близост до София, превръщат Витоша в особено предпочитано място за каране на ски през зимата от жителите на столицата през свободното им време и уикендите.

Ски зоната е разположена на близо 10 км. от София, на около 1800 м. надморска височина. До там се стига с обществен транспорт и с личен автомобил.

Ски трасетата във Витоша са с различно ниво на трудност и са пригодени за начинаещи и професионалисти. Общата им дължина възлиза на 29 км., като най-дългата от пистите е 5 км. Шестте трасета се обслужват от няколко седалкови лифта и 1 кабинков лифт, които започват от началото на планината и стигат до най-високата й точка.

В курортното селище са изградени два ски центъра – „Алеко“ и „Конярника – Ветровала“. Трасетата около хижа Алеко са подходящи за деца и неопитни скиори, но също така има и екстремни алеи, където могат да карат само напреднали скиори. Пистата Академика е снабдена с осветление и на нея има условия да се карат ски и през нощта (от 18.30 до 22.00 ч.). Най-екстремните писти са разположени под най-високия връх в планината – Черни връх. Другият ски-център „Конярника – Ветровала“ е разположен на 1507 м. надморска височина, а стационарният влек, с който е снабден е с дължина от 600 метра. Към този център има и още два портативни влека. За трасетата се полагат ежедневни грижи и се обработват със специална техника.

На Витоша можете да вземете екипировка под наем и да се възползвате от помощта на професионални ски инструктори.

План на ски пистите във Витоша

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *