Южно Черноморие – Забележителности, плажове, хотели

Южно Черноморие Карта

Регион Южно Черноморие включва цялата крайбрежна ивица попадаща в Област Бургас (от нос Емине до Резово) и територията на Бургаската низина. Южното Черноморие се отличава с широки и дълги плажни ивици за разлика от северното крайбрежие което е с отчетливо скалисти брегове.

Разбира се, регионът е важен център за морски отдих и туризъм и всяка година тук летуват милиони туристи като от стрната и чужбина. Освен с перфектните плажни ивици със ситен златист пясък и топла вода, Южното Черноморие привлича туристите с историко-културните атракции на древните  Аполония (Созопол) и Месембрия (Несебър) и нощните забавления на Слънчев бряг. Други по-популярни морски курорти  на Южното Черноморие са Обзор, Равда, Поморие, Черноморец, Созопол, Китен, Приморско, Царевец, Ахтопол, Синеморец и разбира се областния център – град Бургас.

Хотели Южно Черноморие

По нашето крайбрежие преминава западно-черноморският прелетен път на птиците­ Виа Понтика. По него два пъти в годината прелитат на ята или поотделно пеликани, жерави, патици и гъски. Бургаската низина е покрита с морски и речни наноси и характерна с големите сладководни езера, където са изградени наблюдателни съоръжения и за наблюдение на прелетните птици.

Влиянието на Черно море е предопределило характера на растителността. Тук са разпространени редица топло-любиви видове. В речните устия на реките Батова, Камчия, Ропотамо, Велека и др. са разпространени уникални лонгозни гори.

Видео: Топ 10 плажове – Южно Черноморие