Средновековна крепост Червен

Средновековна крепост Червен

Средновековният град Червен е бил сред най-значимите военно-административни и културни центрове на Втората българска държава. Неговите руини се намират на 30 км южно от гр. Русе, край едноименното село Червен.

Червен е наследник на ранновизантийска крепост от 6 век от времето на император Юстиниан, но територията му е обитавана още през тракийската епоха. В последствие градът е завладян от прабългарите и става седалище на средновековната българска Червенска митрополия. Византийското строителство рязко се отличава от българското с по-големите си каменни блокове.

Подобно на повечето укрепени градове от ХІІ - ХІV в., градът е построен върху стръмен, скален рид, обграден от трите си страни от р.Черни Лом, На места височината на скалите достига до 100 м, като само от изток той плавно се слива с околния терен.

Първоначалното устройство на Червен представлява укрепен вътрешен град и неукрепен външен град. Вътрешния град е бил разположен на най-труднодостъпната североизточна част от рида, в границите на старата византийска крепост, а външния град се простирал западно от нея, върху останалата му част. Вътрешният град е бил пазен от висока крепостна стена, достигаща на източната страна дебелина до 3 м., подсилена с 3 четвъртити бойни кули. В северния й край се намирала главната крепостна порта, пазена от две кули.

През ХІV в. е започнало изграждането на нови жилищни постройки в западната част на рида. Първоначално те спадат към неукрепения външен град, но постепенно на два етапа са защитени с крепостни стени, подсилени с нетипичните за този период полукръгли кули. Те били отделени от Цитаделата с тясна седловина и може би изкуствен ров. Най-добре външния град бил защитен от запад. На изток крепостните съоръжения се свързвали с цитаделата и образували единна укрепителна система.

Най-добре съхранена до днес е кулата на западната стена на Цитаделата, пострадала силно при земетресение през 1977 г. Тя е използвана за прототип при възстановяването на Балдуиновата кула на Царевец в гр. Велико Търново.

Удобното местоположение и надеждната отбранителна система наложили Червен като важен военен център, който защищавал столицата Търново от северм, а през 14 век израства като голям занаятчийски център. Възел е на пътища от река Дунав към вътрешността на страната, което го превръща в значимо търговско средище. Завзет е и е разрушен от османските турци през 1388 г. В пределите на Османската империя запазва административните си функции, но постепенно запада.

Вижте коментари за Средновековна крепост Червен

Хотели в близост

къща за гости Авлига
Русе • Цена на човек: 13.8 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, за отопление и климатизация се доплаща по 10лв на стая
хотел Идол
Търговище • Цена на човек: 44.5 - 70 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, паркинг
хотел Анхеа
Велико Търново • Цена на човек: 21.7 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, WI-FI интернет, паркинг,ДДС,тур.такса
хотел Зеленка
Велико Търново • Цена на човек: 18.3 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, турист.такса, застраховка, безжичен интернет
къща за гости Герана
Елена • Цена на човек: 30 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Средновековна крепост Червен


Забележителности в близост

Пещера Орлова чука
област Русе
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.