крепост Червената църква

крепост Червената църква

Останките на древната Червена църква се издигат на около километър от град Перущица и на близо 20 км. от Пловдив. Някога в живописните обятия на Родопите се е извисявал прекрасен и великолепен християнски храм, който бил един от разкошните примери на византийското архитектурно изкуство.

Истинското име на базиликата е „Св. Богородица“, но местните, а след това и всички останали хора започнали да я наричат „Червената църква“, заради червения цвят на външната й фасада.

Според учениците църквата най-вероятно е изградена в края на 5 – ти и началото на 6 – ти век по време на управлението на император Анастасий Първи. Култовата сграда е била съградена не далеч от старо езическо селище и до развития град Филипопол( наименованието на днешния град Пловдив).

При проучването на постройката са открити няколко реда стенописи, направени в периода 6 – 11 век.Отвътре базиликата се характеризирала с богата и пищна украса, а подът бил застлан с красива мозайка, а пък стените покрити с мраморни плочи и стенописи. Останките на храма свидетелстват, че е имал уникална архитектура. До днес обаче от старото здание са оцелели само части от неговите основи и стени.

Червената църква е смятана за едно от най-запомнящите се творения на раннохристиянското църковно изкуство в цяла Югоизточна Европа. И ние като българи, трябва да сме горди, че тази забележителност се намира именно в родината ни.

До историческия обект се достига до второстепенен път, но никъде не са поставени обозначителни табели, как да се стигне до там. Затова най-добре, ако проявите интерес да го посетите се обърнете към местните жители да ви покажат правилната посока. Червената църква е един от онези исторически обекти у нас, които са оставени на съдбата и не се полага никаква грижа за тях. Можем да се надяваме, че скоро това ще се промени - преди да е станало твърде късно и останат наистина само купчина камъни.

Вижте коментари за крепост Червената църква

Хотели в близост

семеен хотел Габи
Пловдив • Цена на човек: 32.5 - 37.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, Паркинг, Интернет, Сауна и Солариум
хотел Капри
Пловдив • Цена на човек: 30 - 42.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
Бизнес Хотел Пловдив
Пловдив • Цена на човек: 32.5 - 69 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, интернет, паркинг
стаи за гости Капана
Пловдив • Цена на човек: 21.3 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
апартаменти Бейкърс
Пловдив • Цена на човек: 25 - 25 лв
Включва нощувка, Резервации се приемат за минимум 2 нощувки!
виж още хотели

Коментари за крепост Червената църква


Забележителности в близост

Перущица
област Пловдив
Батак
област Пазарджик
Античен театър - Пловдив
област Пловдив
Стария Пловдив
област Пловдив
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.