Крепост Червената църква

крепост Червената църква

Останките на древната Червена църква се издигат на около километър от град Перущица и на близо 20 км. от Пловдив. Някога в живописните обятия на Родопите се е извисявал прекрасен и великолепен християнски храм, който бил един от разкошните примери на византийското архитектурно изкуство.

Истинското име на базиликата е „Св. Богородица“, но местните, а след това и всички останали хора започнали да я наричат „Червената църква“, заради червения цвят на външната й фасада.

Според учениците църквата най-вероятно е изградена в края на 5 – ти и началото на 6 – ти век по време на управлението на император Анастасий Първи. Култовата сграда е била съградена не далеч от старо езическо селище и до развития град Филипопол( наименованието на днешния град Пловдив).

При проучването на постройката са открити няколко реда стенописи, направени в периода 6 – 11 век.Отвътре базиликата се характеризирала с богата и пищна украса, а подът бил застлан с красива мозайка, а пък стените покрити с мраморни плочи и стенописи. Останките на храма свидетелстват, че е имал уникална архитектура. До днес обаче от старото здание са оцелели само части от неговите основи и стени.

Червената църква е смятана за едно от най-запомнящите се творения на раннохристиянското църковно изкуство в цяла Югоизточна Европа. И ние като българи, трябва да сме горди, че тази забележителност се намира именно в родината ни.

До историческия обект се достига до второстепенен път, но никъде не са поставени обозначителни табели, как да се стигне до там. Затова най-добре, ако проявите интерес да го посетите се обърнете към местните жители да ви покажат правилната посока. Червената църква е един от онези исторически обекти у нас, които са оставени на съдбата и не се полага никаква грижа за тях. Можем да се надяваме, че скоро това ще се промени – преди да е станало твърде късно и останат наистина само купчина камъни.

Какво интересно в района на Крепост Червената църква?

  • Екопътека По пътя на героите - близо до Перущица
  • Eкопътека Манастира - Перущица - близо до Пловдив
  • Исторически музей (Перущица)
  • Язовир Кричим - близо до Кричим
  • Екопътека Равнища - близо до Пловдив
  • Исторически музей (Брацигово)
  • Етнографски музей (Брацигово)
  • Музей на брациговската архитектурна школа (Брацигово)
  • Къща музей Недкович
  • Къща музей „Георги Божилов – Слона“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *