крепост Градище

крепост Градище

В България има много красиви и забележителни места, които не са толкова известни за масовия български турист. Има чудесни места, които могат да се превърнат в атрактивни дестинации за посещение, но за съжаление липсва достатъчно информация за тях.

Подобна е ситуацията с крепостта Градище, разположена на около 7 км. от Габрово. Местните знаят и са чували за нея, но доста пътешественици минават покрай града дори без да подозират какво уникално кътче се крие там.

В миналото укреплението е имало важна защитна роля, като е било изградено с цел да възпира варварските атаки в района. Крепостта е издигната още по римско време и е била единственото укрепление в тази област на провинция Долна Мизия, пазеща пътя през Шипченския проход. Някога върхът на който се издигало съоръжението, е бил опасан с високи и мощни крепостни стени, върху които пък се извисявали бойни кули. Зад здравите каменни зидове се намирали голяма базилика, жилища, църкви и други здания.

След проведени археологически разкопки на старото селището са открити руини на повече от 45 помещения, които били построени едно до друго. Също така учениците се натъкват на интересни предмети от бита на хората като накити, украшения, монети и т.н., които ни дават ценна информация за традициите и обичаите на населението живяло някога тук. През вековете е оцеляла и част от крепостната стена и няколко охранителни кули.

През Средновековието българите са използвали крепостта за военни цели, но след падането ни под османска робство тя е изоставена. Така започнал период на упадък и разруха, белязал съдбата й през следващите векове.

До Градище можете да стигнете с кола или пък пеша – от Дома на хумора и сатирата започва живописна екопътека, водеща към останките на укреплението. Препоръчваме ви , ако разполагате с повече свободно време да поемете пеша, за да можете да се полюбувате на красивата природата, следваща пътя до съоръжението.

Вижте коментари за крепост Градище

Хотели в близост

къща за гости Василена
Трявна • Цена на човек: 30 - 30 лв
Включва нощувка, туристическа такса
семеен хотел Крънско ханче
Казанлък • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, тур.застраховка,WiFi,паркинг
семеен хотел Аристо
Дряново • Цена на човек: 28 - 50 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
хотел Елит Девин
Девин • Цена на човек: 30 - 70 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
къща за гости Морската Къща
Царево • Цена на човек: 17.5 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за крепост Градище


Забележителности в близост

пещера Бачо Киро
област Габрово
Дряновски манастир
област Габрово
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.