Крепост Копсис (Анево Кале)

Аневското кале е средновековна българска крепост, изградена на южния склон на Стара планина. Укреплението, наричано още и Копсис се намира на 4 км. от село Анево и на около 2 км. от град Сопот.

Съоръжението се извисява на около 850 метра надморска височина и е заобиколено от стръмни и опасни скали. Най-вероятно именно заради непристъпното си местоположение, Копсис е една от най-добре запазените български крепости.

Според писмените извори Аневското кале е изградено в периода на Второто българско царство. Крепостните стени, които са запазени до днес, достигат на височина до 12 – 15 метра. Неговите кули и каменни зидове се забелязват от далеч и привличат като магнит интереса на туристите.

Задълбочени археологически проучвания започват тук през 1983 година. Учените установяват, че на Калето е съществувал манастирски комплекс, изграден върху останките на по-стара обител. Имало е също така и няколко по-малки църкви, жилищни постройки и т.н. Византийските хронисти Георги Пахимер и Йоан Кантакузин пишат, че Копсис в миналото е бил столица на владенията на тримата братя Смилец, Войсил и Радослав. Крепостта е напълно изоставена през 14 век.

Вдъхновен от някогашното величие и могъщество на крепостта е останал Иван Вазов, който я споменава в пътеписа си „Един кът от Стара планина“.

Пътят до тази забележителност минава по тесни и криволичещи кози пътеки, а изкачването до върха си е истинско приключение. За съжаление днес достъпът до укреплението не е достатъчно обезопасен, така че трябва да сте внимателни, докато се изкачвате и задължително да сте с удобни обувки. Въпреки че преходът е изморителен гледките, които се откриват оттам ще са си стрували усилията. При ясно време ще останете заслепени от красотата и девствеността на тази местност – в далечината високите планински хълмове сякаш се сливат със синия хоризонт и създават чувство на необятност и свобода.

Със сигурност всичко това трябва да се преживее, защото с думи не може да се опише!

Какво интересно в района на Крепост Копсис (Анево Кале)?

  • Къща музей „Иван Вазов“ (Сопот)
  • Връх Амбарица - височина 2166 м. - връх в Стара планина
  • Национален музей „Васил Левски“
  • Резерват Стенето - площ 3579 ха - близо до Карлово и Троян
  • Резерват Стара река - площ 1975 ха - близо до Карлово
  • Връх Голям Купен - височина 2169 м. - връх в Стара планина
  • Връх Кръстците - височина 2035 м. - връх в Стара планина
  • Екопътека Климент - близо до Карлово
  • Връх Костенурката - височина 2035 м. - връх в Стара планина
  • Връх Кочмара - височина 2017 м. - връх в Стара планина

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *