Крепост Маркели

Крепост Маркели

Маркели е средновековна византийска крепост, която се намира на 7,5 км югозападно от гр.Карнобат, област Бургас. Мястото избрано за крепостта е с изключително стратегическо значение. От възвишението върху което е разположена, има възможност да се наблюдават подходите към важни проходи през Стара планина – Мокренски, Върбишки и Ришки, както и да се поддържа пряк зрителен контакт с редица укрепени селища в подножието на източните части на Средна гора и Стара планина.

Отбраната на самата крепост е улеснено от естествената защита на река Мочурица и скалните откоси на северозапад. Прави впечатление изборът на място на водоотбранителната кула на левия бряг. Тя е разположена точно срещу единствения в близкия район участък от реката с плитко скалисто корито, без затлачвания и заблатявания.

Общата площ на Маркели е 460 декара, а дължината на крепостните стени е 530 м. Защитните ровове и валове обграждали крепостта като пръстен могат да се видят и до днес. Те са едни от най-големите изкуствено изградени укрепления открити до сега на Балканския полуостров. Крепостта е била непристъпна, а при обсада се снабдявала с вода чрез специално изградено водно съоръжение свързващо града с близката река.

Край Маркели са се разиграли редица сражения и войни през средата на VIII-началото на IX век между България и Византия. Тук през 756 г. хан Винех губи сражение с император Константин V. По късно, през 792 г., според писанията на Теофал Изповедник, българският хан Кардам печели битка срещу император Константин VI. А през 811 година император Никифор I използва Маркели за изходна точка за злополучния си поход срещу България. След като ограбил и опожарил българската столица Плиска, Никифор потеглил обратно към Константинопол като победител, но без да подозира попаднал в засада в планинските теснини на Върбишкия проход, където е напълно разбит от войските на хан Крум и загубва живота си.

Вижте коментари за Крепост Маркели

Хотели в близост

семеен хотел Воеводски
с.Катунище • Цена на човек: 21.7 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
къща за гости Екокомплекс Катунище
с.Катунище • Цена на човек: 32 - 32 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
семеен хотел Изворите
Котел • Цена на човек: 48.8 - 82.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
хотел Сити
Бургас • Цена на човек: 25 - 70 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
хотел Свети Илия
Бургас • Цена на човек: 26.7 - 80 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
виж още хотели

Коментари за Крепост Маркели


затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.