крепост Овеч

крепост  Овеч

Крепостта Овеч е една от малкото добре запазени средновековни укрепления в България. Тя се извисява на високо плато наречено Калето, разположено източно от град Провадия и на около 30 км. от град Варна. В миналото съоръжението е имало стратегическо местоположение и е било труднодостъпно, поради хълма, на който е изградено. Калето е заобиколено от стръмни скали и огромни пропасти, а посредством тесен провлак се свързва с другото плато - Табиите.

Първото съоръжение на това място най-вероятно е изградено от византийците. Те наричат крепостта Проват, а когато по тези земи се заселват славяните му дават звучното наименование Овеч. Първоначално крепостта е построена само като защитен пункт срещу вражеските племена и народи, но с времето около нея се формирало голямо селище. По времето на Втората българска държава, Овеч е бил важен стопански и военен център и е преживял един от най-бурните периоди на разцвет по време на съществуването си. През тези векове крепостта била основният защитен пункт по пътя към Плиска, Преслав и Търново, при евентуално превземане на град Варна.

Известно е, че тук за кратко е останал Калоян преди похода си към Варна, а по-късно и цар Ивайло. В крепостта затворници са били рицарите на Амедей Шести Савойски, които са заловени при обсада на град Варна през 1366 година.

Когато България е завладяна от османците, Овеч също минава под тяхно владение. Те започват да я наричат Таш Хисар. В средата на 15 век укреплението е опожарено от войските на Владислав Трето Ягело. Няколко десетилетия след това Овеч е изоставен, а населението му започва да се заселва на двата бряга на река Провадийска.

До днес от миналото величие на укреплението е останал огромният мост, който свърза двете плата и е с дължина от 160 метра. Има останки от стражеви кули, главния вход, църква и мраморните колони на Омуртаг.

Посетете забележителността и определено няма да съжалявате!

Вижте коментари за крепост Овеч

Хотели в близост

хотел Релакс
Варна • Цена на човек: 11.7 - 60 лв
Включва нощувка, туристическа такса, закуска
хотел Грийн Палас
Шумен • Цена на човек: 31.7 - 95 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, Wi-Fi,паркинг-осигурен/безплатен/
хотел Орбита
Шумен • Цена на човек: 8.8 - 57.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за крепост Овеч


Забележителности в близост

Побитите камъни
област Варна
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.