Крушунски водопади

Крушунски водопади

В България има много очарователни и изумително красиви водопади, но особено ярко сред тях се открояват Крушунските водопади.

Това е едно от най-прелестните кътчета, които могат да съществуват в страната ни. Цялата природата наоколо е сякаш нарисувана с четка и бои и излъчва такъв магнетизъм и съвършенство, които трудно могат да се опишат. Словата едва ли биха стигнали, за да изразим чувствата, които предизвиква гледката наоколо.

Крушинските водопади се намират в близост до село Крушуна, община Летница. Малкото селце се е сгушило в Западния Предбалкан на близо 190 км. от София и на приблизително 30 км. от Ловеч. Водопадите са разположени в местността наречена Маарата, която е известна със своята живописност, интересни скални форми и уникални пещери – Бонинската, Водопада, Урушка, Горник и Деветешката пещера.

До тези невероятни прелести се стига много лесно . Има изградена екопътека, която започва от село Крушуна, а маршрутът през който преминава е наситен с ярки цветове и очарование. Можете да отидете дори до самото място, от където води началото си неповторимата природна забележителност.

Крушунските водопади се състоят от многобройни карстови тераси, а неспиращия поток от водна маса е оформила безброй малки скални прагове и неравности, покрити с гъст мъх. Така се е образува една огромна феерия от милиони водни капчици, които се разпръскват из въздуха. Навсякъде е осеяно с малки езерца и басейнчета, които са толкова бистри и чисти, че можеш да се огледаш в тях като в огледало. В най-високата си част водопадът се спука от 20 метра височина и от там се разделя на множество по-малки ручейчета и поточета. Това го прави най-високата варовикова водна каскада у нас.

През 1995 година Крушинските водопади са обявени за защитена природна забележителност, с цел да се опази това великолепно творение на природата. В миналото по тези земи е съществувал голям манастир, където живеели монаси – исихасти, но до днес от него не е запазено нищо друго, освен руините на монашески килии.

Вижте коментари за Крушунски водопади

Хотели в близост

къща за гости Зора
с.Лешница • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Храна по прадварителна заявка
вила Роси
Априлци • Цена на човек: 31.3 - 31.3 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Фамилия
Априлци • Цена на човек: 15 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС
хотел Зеленка
Велико Търново • Цена на човек: 20 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, турист.такса, застраховка, безжичен интернет
хотел Анхеа
Велико Търново • Цена на човек: 21.3 - 45 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, WI-FI интернет, паркинг,ДДС,тур.такса
виж още хотели

Коментари за Крушунски водопади


Забележителности в близост

Деветашка пещера
област Ловеч
Къкринско ханче
област Ловеч
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.