Кюстендил

Кюстендил

Историческо наследство в Кюстендил

Кюстендил е един от най-старите градове в България, с богата история и уникална природа. Примамени от стратегическото му местоположение в близост до лековити минерални извори, траките са заселели този район още през 5 век пр. Хр. По-късно тук се установяват римляните, които дават началото на град Пауталия – прочут в миналото град, със своите големи римски бани, където се използвала чудатата вода. Римляните се дарявали със здраве и красота, а термалната вода била техния извор на живот. Пауталия се славел като един от най-добрите балнеоложки курорти в цялата Римска империя. В градчето се лекували римските офицери и висшестоящи лица. Там била изградена огромна балнеолечебница, а в града на особена почти бил богът на медицината и здравето Асклепей.

Наличието на минералните извори в региона са причина за бурното развитие на Пауталия. Археологическите находки сочат, че в града са сечени повече от 900 вида монети, някои от които могат да се наблюдават в Историческия музей в Кюстендил.

Следващите векове историята на града също е белязана с голям разцвет и небивал подем. По време на османското робство били изградени повече от 12 бани, като в наши дни са оцелели само три от тях. Според мнението на турския историк Евлия Челеби, съвременното име на Кюстендил произхожда от юрушката дума „кюстен“, която на български означава „баня“.

Балнео-туризъм в Кюстендил

Днес градчето се слави като един от най-динамично и бързо развиващите се балнеоложки центрове. Минералната вода в местността е бистра и безцветна, слабо минерализирана, със средна температура 74 градуса. Лечението с термална вода се извършва чрез бани,промивки и инхалации.

Вътрешно водата се прилага при хронично отравяне с тежки метали и радиоактивни вещества. Инхалации се препоръчват при трахеити и трехеобронхит.

Външното приложение се препоръчва при гинекологични заболявания, заболявания на мъжката полова система, на опорно-двигателния апарат, травматологични, ортопедични, неврологични, професионални и кожни заболявания.

Според направените изследвания невероятната сила на водата се дължи на няколко фактора. Някои от тях са високата температура и богатият химически състав, където важно значение се отделя на сярата, нейните соли и различните йони.

Бъдете сигурни, че в Кюстендил ще изкарате мечтаната от вас Спа почивка и ще се завърнете тук отново и на следващата година!

Обща характеристика на минералните извори в Кюстендил

Температура МинерализацияПриложениеЛечебен профил
Гореща
74 ⁰ С
Слабоминерализирана (0,62 g/l, рН 9,3), съдържаща хидрокарбонатни, сулфатни,натриеви и флуорни йони; метасилициева киселина в колоидално състояние и газ – сероводород.Външно и инхалоционно балнеолечениеПри заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, метаболитни, гинекологични и дерматологични заболявания. Инхалации при трахеити и трехеобронхит. Вътрешни промики при хронично отравяне с тежки метали и радиоактивни вещества

Какво интересно в района на Кюстендил?

  • Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“
  • Къща музей „Димитър Пешев“
  • Емфиеджиева къща
  • Регионален исторически музей „Академик Йордан Иванов“
  • Къща музей „Ильо войвода“
  • Зоологическа градина Кюстендил - близо до Кюстендил
  • Язовир Дренов дол - близо до Кюстендил
  • Водопад Полска Скакавица - близо до Кюстендил
  • Чокльовско блато - близо до София
  • Резерват Църна река - площ 196 ха - близо до Кюстендил

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *