Лозенски манастир Свети Спас

Лозенският манастир, известен още като манастир „Свети Спас“, е български православен манастир, разположен в покрайнините на столицата София. С богата история и зашеметяваща архитектура, манастирът е популярна дестинация както за туристите, така и за местните жители.

История на Лозенски манастир

Точната дата на основаването на Лозенския манастир не е известна, но се смята, че е основан през 13 век по времето на българския цар Иван Асен II. Манастирът е бил разрушаван и възстановяван няколко пъти в историята, като най-значимата реконструкция е през 19 век, когато е превърнат в красивия комплекс, който стои днес.

По време на османското робство манастирът играе важна роля за съхраняване на българската култура и традиции. Монасите от Лозенския манастир са участвали в създаването и опазването на важни исторически документи и ръкописи, а самата манастирската обител е използвана като убежище за българските бойци за свобода по време на османската окупация, включително от Васил Левски.

До 1900 г. манастирът е бил мъжки, а след това се преобразува в женски.

Архитектурата на Лозенския манастир

Архитектурата на манастира е смесица от различни стилове, включително византийски, български и османски. Главната църква на манастира е посветена на Свети Спас и е изградена във формата на кръст с централен купол. Църквата е изписана със зашеметяващи стенописи и икони, изрисувани с богата цветова гама от известни български художници.

Други сгради в комплекса включват камбанария, манастирски музей и жилищни помещения за монасите и малак параклис. В двора на манастира посетителите може да се разходят из добре поддържана красива градина с чешма и да се насладят на смиряваща душата панорамна гледка към Софийската котловина и Стара планина.

Лозенски манастир

Интересни факти за Лозенския манастир

Мананстирът се намира сред гъста дъбова гора, в близост до него има няколко извора със студена планинска светена вода и както вече беше споменато, от двора му, обсипан през топлите сезони с цветя, се открива прекрасна панорамна гледка към Софийското поле.

Смята се, че името „Лозен“ идва от близкото село Лозен, което е кръстено на тракийска царица Лозена.
Манастирът е известен със своите лечебни сили и много хора идват да се помолят и да търсят благословия за здравето си.

По време на османското робство манастирът е известен с тайното си училище, където тайно се обучават български деца, за да съхранят своя език и култура.

Манастирът е обявен за паметник на културата и историята от българското правителство през 1971 г.

Манастирът е популярна снимачна площадка, там са снимани сцени от няколко български филма и телевизионни предавания.

Посещение на Лозенския манастир

До манастира няма достъп по автомобилен път. За да стигнете до него, може да се предвижите с автомобил или автобус (номомер 5) до учебната база на БЧК в Долни Лозен, от където по туристическия маршрут известен като Лозенската екопътека (село Лозен – връх Половрак – село Долни Пасарел), може да стигнете пеш за около 40 минути. От същото място има и черен път, който обаче може да се окаже неподходящ за някой леки автомобили. Манастирът е отворен за посетители всеки ден от 8 до 18 часа, а входът е свободен.

Посетителите са помолени да се обличат скромно и с уважение, когато посещават манастира. Жените трябва да покриват главите си, а шорти или ризи без ръкави не са разрешени.

Какво интересно в района на Лозенски манастир Свети Спас?

  • Екопътека Лозенскапланина - близо до София
  • Язовир Пасарел - близо до София
  • Язовир Панчаревско езеро - близо до София
  • Панорамна алея Бистрица-Железница - близо до София
  • Язовир Искър - обем 673 куб.м. - близо до София
  • Софийски езера  - 150 езера - близо до София
  • Музей на пчелата
  • Симеоновски езера  - 4 езера - близо до София
  • Екопътека Сила и живот - близо до София
  • Въжен парк Коколандия - близо до София

Снимки от Лозенски манастир

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *