Национален парк Централен Балкан

Национален парк Централен Балкан

Централен Балкан е един от трите национални парка на България. Паркът обхваща площ от 720 кв.км от най-високата средна част на Стара планина. Средната надморска височина е около 1000 м., като най-ниската точка е на входно-изходен пункт Карлово (500 м.), а най-високата на връх Ботев (2376 м.). Обявен е за национален парк през 1991 г. Територията му обхваща вековни букови гори, просторни била - покрити с тучни пасища и низ от сурови върхове. Деветте резервата – "Боатин", "Царичина", "Стенето", "Джендема", "Козя стена", "Северен Джендем", "Стара река", "Пеещи скали" и "Соколна" - заемат една трета от площта на Централен Балкан.

От тази част на планината извират голям брой от българските реки, по-големите от които Осъм и Росица (на север) и Тополица, Стряма и Тунджа (на юг). Почти всички, извиращи от парка реки са стръмни с множество речни прагове, които включват някой от най-високите и внушителни водопади в България - Райското пръскало (124,5 м), Карловското пръскало (120 м), Видимското пръскало (80 м) и Кадемлийското пръскало (72 м).

В националния парк най-добре е развит пешеходният туризъм. Създадени са множество маршрути и туристически пътеки. Освен това са създадени и 10 маршрута за конен туризъм, няколко велопътеки. Маршрутите минават през стратегически подбрани местности подходящи за наблюдение на специфичната за парка флора и фауна, както и на историческите и културни забележителности, разположени в рамките на неговата територия. Сред величествени пейзажи паркът съхранява удивителното многообразие от животни и растения на Средна Стара планина и свързаните с нея традиции и поминък. Всеки турист е важно да има предвид характерната за парка честа и бърза промяна в метеорологичните условия.

Хижите разположени в рамките на националния парк са 20 и всички са пряко подчинени на Българския туристически съюз (БТС). Общият капацитет на хижите е над 1400 легла. Туристическите бази се стопанисват от управата на парка и имат капацитет от повече от 250 легла.

Интерактивна карта с GPS данни за маршрути, хижи и заслони: http://www.balkan-map.com

Официален сайт на Дирекция Национален парк Централен Балкан: http://visitcentralbalkan.net

Вижте коментари за Национален парк Централен Балкан

Хотели в близост

къща за гости Вила Мечкарев
Калофер • Цена на човек: 20 - 20 лв
Включва нощувка
самостоятелни стаи Дядо Събчо
Априлци • Цена на човек: 11.3 - 12.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Фамилия
Априлци • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС
вила Роси
Априлци • Цена на човек: 25 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Ваня 2
Троян • Цена на човек: 16.7 - 16.7 лв
Включва нощувка
виж още хотели

Коментари за Национален парк Централен Балкан


Забележителности в близост

връх Ботев
област Пловдив
Джендемски водопади
област Пловдив
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.