НДК - Национален дворец на културата

НДК - Национален дворец на културата

Националният дворец на културата (НДК) се намира в центъра на столицата - град София. НДК е най-големият технологически напреднал център за провеждане на конференции, изложби и специални събития в югоизточна Европа. Състои се от 8 етажа и 3 подземни нива, включващи 13 зали, и 55 конферентни помещения с капацитет от 100 до 4000 места. Центърът предоставя възможност за оползотворяване на над 15 000 кв.м. изложбена площ. Разполага с отлично техническо оборудване за мероприятия и прояви от най-различен характер: конгреси, конференции, концерти, кино-прожекции, изложби и изложения.

Идеята за създаването на НДК е на Людмила Живкова. Построен е върху площ от 18 300 кв. м. и има обем 576 800 куб. метра. НДК е изграден за по-малко от 4 години, въпреки че по нормативни данни е трябвало да се построи за 12 години. Открит е през март 1981 г. в чест на 1300-годишнината от основаването на българската държава. Последният трети етап в изграждането на НДК завършва в края на 1985 г. Архитектурният проект е дело на колектив с ръководител арх. Александър Баров, а оформлението на околното пространство - на колектив, начело с арх. Атанас Агура. Главен проектант на парка към НДК е инж. Валентина Атанасова. Знакът символ на НДК е на скулптора Георги Чапкънов и представлява слънце в стилизирана форма, напомняща таваните в старите български къщи, изработен от бронз с диаметър около 7 метра.

На 27 юли 2005 г. получава наградата "Апекс" на Международната асоциация на конгресните центрове за “Най-добър световен конгресен център”.

Вижте коментари за НДК - Национален дворец на културата

Хотели в близост

семеен хотел Зора
София • Цена на човек: 30 - 50 лв
Включва нощувка
стаи за гости София хаус
София - център • Цена на човек: 6.7 - 55 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
пансион ИзиХотел София
София • Цена на човек: 26.5 - 31.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Цените са на стая. Максимално настаняване - двама гости.
хотел Витошко лале
София - Драгалевци • Цена на човек: 50 - 100 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
семеен хотел Диана
София - Драгалевци • Цена на човек: 26 - 65 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за НДК - Национален дворец на културата


Забележителности в близост

Храм "Св. София"
област София-град
Софийска синагога
област София-град
Боянска църква ЮНЕСКО
област София-град
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.