Паметник „Създатели на българската държава“

Паметника „Създателите на българската държава“, известен също като „1300 години България“, е масивен мемориален комплекс, посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава. Монументът е разположен в най-високата част на Дунавската равнина – Шуменското плато, извисяващ се заедно с Шуменската крепост над град Шумен.

Арихетктура и символика на композицията

Мемориалът е тържествено открит на 28 ноември 1981г. и пресъздава важни моменти от българската история от VII до Х в. Изграден е от 8 бетонни тела, оформящи две полузали.

В композицията се вградени масивни статуи на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. Най-голямата скулптура е посветена на Създателя на българската държава – хан Аспарух (на кон), който забива меча си в земята и изрича думите: „Тук ще бъде България! – под това небе, на тази земя“. Нас него са фигурите на Тервел, Крум и Омуртаг – владетелите, които утвърждават българската държава, а около тях са изобразени откъси от стари византийски хроники. Следващата статуя е на Княз Борис I, ознаменуваща неговата историческа заслуга за въвеждането на християнската вяра в България още през 864 г.

В залата „Златният век“ централно място заема скулптурата на цар Симеон Велики, който превръща България в една от най-великите европейски държави по време на управлението си от 893 до 927 г., с граници простиращи се до три морета. До фигурата на Симеон са поставени статуите на Климент, Наум, и Ангеларий, боляри и во̀ини.

На останалите бетонни тела е монтирана мозайка-триптих. На първото пано са изобразени воините приветстващи хана, заедно с руническата писменост с черти и резки, използвана от славяни и прабългари. На второто пано е изобразено приемането на християнството, заедно с глаголицата, създадена от Кирил и Методий. Третото пано пресъздава книжовниците и будителите – братята Кирил и Методий, техните ученици Наум, Климент, Ангеларий, Сава и Горазд, заедно с кирилицата.

На върха на целия мемориален комплекс Създатели на българската държава се издига скулптура на гранитен лъв – символ на българската сила и стремеж към свобода.

Интересни факти за паметника Създатели на българската държава

Изградената пешеходна връзка отт град Шумен до паметника се състои от точно 1300 стъпала.

В основите на Симеоновата композиция е вградена капсула със завет към идните поколения.

Паметникът е тържество открит няколко месеца след смъртта на Людмила Живкова, идеолог за създаването на мономента и министър на културата по това време.

Зад опашката на гранитния лъв има стилизирана пеперуда, като символ на метаморфозите, през които е преминала Българската държава от нейното основаване през 681г.

През 2020 година, със заповед на министъра на културата, паметникът Създатели на българската държава е обявен за недвижима културна ценност с национално значение.

Какво интересно в района на Паметник „Създатели на българската държава“?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *