Перперикон

Перперикон представлява грандиозно мегалитно светилище, за което се смята, че възниква преди около 8000 години. Каменният паметник се извисява на 15 километра от днешния град Кърждали, близо до Перперешката река, от която се твърди, че древните хора са добивали злато.

Възникване и история на античния град Перпирикон

Според извършените археологически проучвания, най-ранните следи от живот са от късната новокаменна епоха (5 хиляди год. пр.Хр). Първия си голям разцвет, скалното светилище преживява в края на бронзовата епоха (18-12 век пр.Хр), т.е. през епохата на крито-микенската цивилизация на Троя и Микена.

Площта на целия комплекс е около 12 кв.км. Самото светилище Перперикон се извисява на скален връх с надморска височина 470 м. Край него тече златоносната река Перперешка, оформила плодородна долина с дължина около 10 км и широчина 3-4 км, създала великолепни условия за живот от дълбока древност.

Великолепните находки от къснобронзовата и ранножелязната епоха, дават основание да се изкаже хипотезата, че точно на Перперикон се е намирало прочуто в древността прорицалище на тракийското племе сатри, чиито жречески род били бесите, посветено на бог Дионис.

Траките са уникален народ, известен със своята впечатляваща металургия и артистичност, както и с традициите си на войнство. Перперикон е бил стратегически разположен на скалист израстък, осигуряващ завладяваща гледка към околния пейзаж и го превръща в ключов обект за отбранителни цели.

През следващите векове Перперикон продължава да процъфтява, но в крайна сметка е изоставен около 14-ти век. Причините за упадъка на града не са напълно ясни, но се смята, че комбинация от фактори, включително икономически упадък и политическа нестабилност, са допринесли за смъртта му.

Легендарното светилище на Дионис

Основна информация за светилището дава гръцкият историк Херодот. В описанието си за храма на Дионис, гръцкият историк Херодот специално се спира на прорицалището към него. Според летописеца то било равно по слава на светилището на Аполон в Делфи, а оракулът гадаел не по-зле от елинската прорицателка. От антични анали сочат, че в родопския храм на Дионис са извършени най-малко две изключително съдбоносни за човечеството предсказания. Александър разбрал там, че ще завоюва Азия и света, а римляните – че ще станат световна империя. За получаване на пророчеството е прилаган т.нар. винено-огнен обряд, при който се гадаело по височината на лумналия огън, след като върху олтара е излято виното.

Архиологически находки на Перперикон

Въпреки че първите описания на руините са направени още през 1930 г., разкопките тук започват едва през 2000 г. Разкопките на Перперикон разкриват богатство от артефакти и реликви, включително керамика, бижута и монети.

В архитектурен план Перперикон се състои от четири части: мощна крепост, Акропол, в най-високата част на хълма; Дворец-светилище, северно и южно подградие с изсечени в скалите улици, жилищни сгради и храмове. Разбира се, не трябва да се пренебрегват и множеството селища в подножието на хълма, процъфтявали в плодородната крайречна долина през 1-4 в.

В източната част на Акропола е изсечена огромна Базилика. Базиликата най-вероятно е била древен храм, а по време на християнството се е превърнала в църква.  От базиликата към вътрешността на Акропола води покрита колонада, портик, чиито колони са оцелели до днес.

Посещението на Перперикон днес е уникална възможност да откриете богатото културно-историческо наследство на траките. Предлагат се обиколки с екскурзовод и посетителите могат да разгледат руините и да научат за очарователната история на този древен град. Загрижеността за опазването и опазването обаче означава, че посетителите трябва да се отнасят с уважение към обекта и да имат предвид въздействието, което оказват върху него.

Какво интересно в района на Перперикон?

  • Каменни гъби - близо до Хасково
  • Язовир Студен кладенец - обем 489 куб.м. - близо до Кърджали
  • Регионален исторически музей (Кърджали)
  • Астрономическа обсерватория "Славей Златев" - близо до Кърджали
  • Манастир Св. Йоан Продром - близо до Кърджали
  • Средновековна крепост Вишеград - близо до Кърджали
  • Язовир Кърджали - обем 539 куб.м. - близо до Кърджали
  • Язовир Тракиец - обем 114 куб.м. - близо до Хасково
  • Язовир Даскалово 1 - близо до Кърджали
  • Язовир Даскалово 2 - близо до Кърджали

Снимки от Перперикон – свещен древнотракийски град

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *