Поморие

Поморие освен прочут морски курорт в България, е и чудесно място за провеждане на балнеолечение и Спа. Градчето е разположено на 22 км. в северна посока от Бургас и се гали от водите на Южното ни Черноморие. Поморие се е разпрострял върху тесен скалист полуостров, който му придава необикновено очарование.

Природата е надарила районът на Поморие с уникални дарове, които позволяват развитието на туризъм през цялата година. Пример за това е единственото по рода си в България Поморийско езеро, което е известно в цялата страна с големите находища на лечебна кал. Калта има богат химичен състав и е изключително полезна за човешкия организъм.

Наличието на лечебната кал в Поморие позволява повече от успешно да се развива балнеолечението и с времето градчето се е превърнало в един от най-добрите рехабилитационни центрове у нас. Калта и лугата от езерото се извличат по древна технология със специализирана техника.

Чрез калолечението се подобряват значително обменните процеси в организма, а нивото на холестерола се нормализира. Лечебният ефект е резултат от комплексното действие на химичните, биологичните, електродинамичните и механични фактори на лечебната кал.

Поморийска кал – cив слой – високоминерализирана, слабосулфидна, с високо съдържание на магнезиеви йони във водоразтворима форма, сулфатни, хлоридни, магнезиеви и натриеви йони. Има положително влияние върху различни заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, кожни заболявания и гинекологични заболявания, включително стерилитет.

Поморийска кал – черен слой- тинесто-сулфидна, с висока минерализация и наситена със соли. Наситена е с микроелементи, ензими, хормони и други биологично активни вещества. Оказва коригиращо и лечебно въздействие. Калта има мирис на сероводород и алкална реакция. В нея има много сяра, йод, мед, стронций, аминокиселини, ферменти, естрогени, витамини. Радиоактивността й е много ниска.

Поморийската луга е вторичен материал от процеса на добиване на морска сол. Това е гъста остатъчната течност, изтекла от солените хълмчета, в които кристализира солта от водите на езерото. Течността е с висока плътност, бледожълт до кафяв цвят, със солено горчив вкус и специфичен мирис. Лугата съдържа редица важни макро- и микрелементи, както и колоиди, различни киселини от органичната и неорганичната природа, биологично активни вещества и други компоненти от жизнената дейност на микрофлората и фауната на езерото и морето. Прилагането на лугата подобрява качеството на окислително-възстановителните реакции, спомага за възстановяване на хормоналния статус, засилва метаболизма и стимулира защитните свойства на организма. Прилага се във вид на топли компреси.

Прекрасното съчетание от благоприятен климат, красиво море и лечебна кал превръщат Поморие в отправна точка за българи и чужденци през цялата година.

Бъдете сигурни, че тук ви очакват само приятни емоции и пълноценен престой.

Климат в Поморие – средномесечни данни

Поморие ЯнуФевМарАпрМайЮниЮлиАвгСепОктНоеДек
Макс t°C781218232831302620148
Мин t°C00261014161613951
Слънчеви дни5.34.55.87.18.312.517.117.2128.66.24.4
Валежни дни8.89.39.58.89.49.25.23.65.26.87.910
Снежни дни2.72.3100000000.41.6
Морска вода t°C98.589.81521.825.526.826221712.5

Какво интересно в района на Поморие?

  • Исторически музей (Поморие)
  • Музей на солта (Поморие)
  • Поморийско езеро - близо до Бургас
  • Аквапарк Сънсет - близо до Поморие
  • Авиомузей Бургас
  • Аква Парадайз - близо до Несебър
  • Камел парк съни бийч - близо до Ахелой
  • Зоокомплекс Пауните - близо до Бургас
  • Аквапарк Карибски пирати - близо до Слънчев бряг 
  • Археологически музей (Несебър)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *