Римска крепост Хисар

Хисаря е град в Пловдивска област, 24 км южно от Карлово, прочут със своите лечебни извори и археологически находки, които разказват история за непреходното значение на лечебните свойства на хисарските минерални извори. Крепостните останките от римско време са отговрни за произхода на името на днешния град Хисаря – от арабската дума „хисар“, означаваща „крепост“.

Хисаря - камилите

История на Хисарските руини

Още в петото хилядолетие преди новата ера, тук е възникнало праисторическо селище от късния неолит на тракийското племе беси, което постепенно се разраства и става известно с вълшебството на целебните си извори. На 20 км. западно от града, се намира с. Старосел, където през 2000 година бе разкрит Тракийски култов храм, датиран от края на V и началото на IV век преди новата ера. Това е един от най – големите тракийски царски комплекси в Югоизточна Европа. Със своята монументалност и богато царско погребение, със златни и сребърни накити, бойни доспехи и рисувани керамични съдове, храмът е притегателна точка за туристите от цял свят.

В началото на римския период, според исторически справки, атничния град е известен под името Аугуста, от Римския император Диоклециан. Най-добре запазените архиологически останки от това време включват крепостна стена, римски терми, няколко базилики, жилища, римски казарми и амфитеатър.

Римската крепостна стена, величествен свидетел на историята на града е датирана от 4-ти век след Христа. Тя се простира на повече от 2 километра и включва 44 кули и четири порти – източна, западна, северна и най-впечатляващата южната крепостна порта (Камилите) превърнала се в символ на Хисаря. Посетителите могат да се разходят по горната част на стената, наслаждавайки се на зашеметяваща гледка към околностите. Стената е построена, за да защити града от нашествие, а здравата й конструкция й е позволила да оцелее векове наред.

Най-голям интерес в архитектурно отношение представлява южната порта. Тя се състои от един засводен проход, който обаче от външната страна е предшестван от по- голяма арка, носена от два масивни стълба. От двете страни на южната порта е разполен казармения комплекс, който се простира по цялата дължина на южната крепостна стена и част от източната крепостна стена. Изграждането им се датира след втората половина на 4 в., непосредствено след изграждането на стената. 

В парка Момина сълза може да се разгледат едни от най-добре запазените останките от римски терми в Европа, които някога са били център на социалния живот на града. Банята е построена през 2-ри век сл. н. е. и включва топли и студени басейни, сауни и стаи за масаж. Днес посетителите могат да се разхождат из руините,представяйки си какъв трябва да е бил животът в древни римски времена.

Туризъм в Хисаря

В допълнение към своите римски останки, Хисаря е красив и спокоен град с много паркове и градини за разглеждане. Посетителите могат да се насладят на спокойна разходкацентралния парк на града или да се разходите в близките планини. Градът е известен и с отличното си вино и посетителите могат да опитат местни реколти в една от многото винарни в района.

За тези, които се интересуват от история и археология, Археологическият музей в Хисаря е задължително посещение. Музеят разполага с впечатляваща колекция от римски артефакти, включително монети, керамика и бижута. Посетителите могат да се запознаят с ежедневието на римляните в Хисаря и да придобият по-задълбочена представа за богатата история на града.

Съвременният град Хисаря е световноизвестен национален и международен туристически център, гостоприемен и модерен европейски курорт. Той предлага прекрасни условия за отдих и балнеолечение, за конгресен , еко-пешеходен, селски, културен, ваканционен и други видове туризъм.

Какво интересно в района на Римска крепост Хисар?

Снимки от Хисаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *