Римски град Нове-Novae

Римски град Нове-Novae

Древноримският град Нове е уникална историческа забележителности, намираща се в близост до град Свищов. И до днес личат следите от някогашната мощ на Римската империя и високите й културни достижения. За нещастие от самата крепост не е останало много, но руините отчасти ни подсказват каква е била историята на това място.

Преди римляните да покорят областта, по тези земи са живеели траки, които основали и свое голямо селище. След време, когато селището е завладяно от Марк Лициний Крас , започва и да се гради огромния военен лагер Нове. Основан е през 45 г. по нареждане на император Клавдий и се простирал върху внушителната площ от 250 дкар. Той служил за седалище на 8 – ми Августов легион. Няколко десетилетия по-късно тук се установява Първият Италийски легион, който имал да задача да осигурява безопасността на империята от варварското племе даки. Така с времето около огромните крепостни стени започнал да се заражда красив град, който бързо процъфтявал, тъй като имал стратегическо местоположение,където се кръстосвали важни търговски пътища.

Няма съмнение, че укреплението е било огромно на размери. Цялото било опасано с мощни крепостни стени, върху които се извисявали наблюдателни кули. Съоръжението е с правоъгълна форма и е изградено в непосредствена близост до брега на река Дунав. В началото на 4 – ти век лагерът бил разширен с още 10 – хектара, построени били нови външни кули. Зад каменните зидове се намирал щабът на легиона, болница, жилища на командирите и сградите, където спели войниците.

Днес лагерът е обстойно проучен и там са открити доста интересни факти и находки. Една от най-забележителните сгради е Принципията, където се разполагал щабът на легиона. В крепостта учените са се натъкнали на множество експонати като бронзови статуи, монети, надписи, съкровище и т.н.

Крепостта Нове е място, което заслужава да бъде посетено! Не пропускайте да се докоснете до още едно кътче, тясно свързано с миналото на нашите земи!

Вижте коментари за Римски град Нове-Novae

Хотели в близост

къща за гости Авлига
Русе • Цена на човек: 13.8 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, за отопление и климатизация се доплаща по 10лв на стая
семеен хотел Ювелир
Русе • Цена на човек: 26.7 - 70 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
хотел Зеленка
Велико Търново • Цена на човек: 20 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, турист.такса, застраховка, безжичен интернет
хотел Анхеа
Велико Търново • Цена на човек: 21.3 - 45 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, WI-FI интернет, паркинг,ДДС,тур.такса
къща за гости Зора
с.Лешница • Цена на човек: 15 - 20 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Храна по прадварителна заявка
виж още хотели

Коментари за Римски град Нове-Novae


Забележителности в близост

затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.