Римски град Нове

Римски град Нове-Novae

Древноримският град Нове е уникална историческа забележителности, намираща се в близост до град Свищов. И до днес личат следите от някогашната мощ на Римската империя и високите й културни достижения. За нещастие от самата крепост не е останало много, но руините отчасти ни подсказват каква е била историята на това място.

Преди римляните да покорят областта, по тези земи са живеели траки, които основали и свое голямо селище. След време, когато селището е завладяно от Марк Лициний Крас , започва и да се гради огромния военен лагер Нове. Основан е през 45 г. по нареждане на император Клавдий и се простирал върху внушителната площ от 250 дкар. Той служил за седалище на 8 – ми Августов легион. Няколко десетилетия по-късно тук се установява Първият Италийски легион, който имал да задача да осигурява безопасността на империята от варварското племе даки. Така с времето около огромните крепостни стени започнал да се заражда красив град, който бързо процъфтявал, тъй като имал стратегическо местоположение,където се кръстосвали важни търговски пътища.

Няма съмнение, че укреплението е било огромно на размери. Цялото било опасано с мощни крепостни стени, върху които се извисявали наблюдателни кули. Съоръжението е с правоъгълна форма и е изградено в непосредствена близост до брега на река Дунав. В началото на 4 – ти век лагерът бил разширен с още 10 – хектара, построени били нови външни кули. Зад каменните зидове се намирал щабът на легиона, болница, жилища на командирите и сградите, където спели войниците.

Днес лагерът е обстойно проучен и там са открити доста интересни факти и находки. Една от най-забележителните сгради е Принципията, където се разполагал щабът на легиона. В крепостта учените са се натъкнали на множество експонати като бронзови статуи, монети, надписи, съкровище и т.н.

Крепостта Нове е място, което заслужава да бъде посетено! Не пропускайте да се докоснете до още едно кътче, тясно свързано с миналото на нашите земи!

Какво интересно в района на Римски град Нове?

  • Персински блата  - близо до Белене
  • Къща музей „Алеко Константинов“ (Свищов)
  • Резерват Китка - площ 28 ха - близо до Белене
  • Резерват Милка - площ 39 ха - близо до Белене
  • Природен парк Персина - площ 21762 ха - близо до Белене, Никопол

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *