Сапарева баня

Сапарева баня е удивително кътче от нашата страна, което се е разпростряло в полите на Рила. В градчето се намира минералната баня с най-горещата и една от най-лековитите термални води на стария континент. Банята е изцяло обновена и е разделена на мъжка и женска част, където се намират малки басейни и се извършват масажи. Сапарева баня отстои на 75 км. югозападно от София и на 55 км. от Кюстендил.

Гейзера на Сапарева баня

Сапарева баня освен като отличен Спа курорт и рехабилитационен център е известно и с това, че в него се намира единственият гейзер в Европа, чиято температура на водата достига 103 градуса. Гейзерът е избликнал при сондаж между планината и котловината през 1957 г и оттогава се е превърнал в символ на града.

Гейзерът определено се е превърнал в символа на градчето. Парещата струя, която бълва от недрата на земята, неизменно привлича погледите на минувачите. В близост до природният феномен са разположени и лечебните заведения, където успешно се лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат,нервната система,остри хронични заболявания и т.н.

Балнео и СПА туризъм в Сапарева баня

През последните години в Сапарева баня се изградиха и редица големи Спа хотели, които разполагат със собствени Спа центрове и басейни, предлагащи извършването на оздравителни, подмладяващи и релаксиращи процедури с чудатата вода.

Минералната вода в градчето е със серен химически състав и има високи нива на желязо, калций и манган, които успешно се усвоят от организма. Водата се отличава с най-високото съдържание на флуор у нас, а също и на сероводород в България – 15,5 мг/л.

До голяма степен известността на градчето се дължи на лечебните свойства на минералната вода, която блика в района и на смайващите природни красоти, намиращи се в близост. Именно от Сапарева баня тръгва един от най-прочутите туристически маршрути в планина Рила, който е Сапарева баня – Паничище Скакавица Седемте рилски езераРилския манастир. Посетителите, които идват на почивка в курорта ,съвсем спокойно могат да съчетаят престоя си в градчето с един преход из несметните богатства на планината.

Приятният и пълноценен престой в Сапарева баня са ви гарантирани. Единственото, което се изисква от вас е да се отпуснете и да забравите за грижите и проблемите, които ви съпътстват в ежедневието. Тук сте дошли на почивка, така че си позволете да се поглезете и да си починете подобаващо.

Обща характеристика на минералния извор в Сапарева баня

Температура МинерализацияПриложениеЛечебен профил
Гореща
98-103 ⁰ С
Слабоминерализирана (0,65 g/l, рН 9,3), съдържаща сулфатни, хидрокарбонатни, хидросулфидни, натриеви и флуорни йони; метасилициева киселина в колоидално състояние и газ – сероводородВъншно и инхалоционно балнеолечениеПри заболявания на горните двигателни пътища, периферната нервна система, костите, ставите и кожата, метаболични заболявания. За лечение на остеопороза и зъбен кариес.
Противопоказания: сърдечно-съдови, чернодробни,бъбречни, онкологични заболявания, дихателна недостатъчност и туберколоза.

Климат в Сапарева баня – средномесечни данни

Сапарева баняЯнуФевМарАпрМайЮниЮлиАвгСепОктНоеДек
Макс t°C45914192225252117116
Мин t°C-3-215101315151173-2
Слънчеви дни75.96.65.55.58.914.614.710.910.18.27.5
Валежни дни9.710.311.413.516.614.711.58.58.98.88.711.7
Снежни дни5.96.24.80.9000000.52.46.1

Какво интересно в района на Сапарева баня?

  • Въжен парк Бороланд - близо до Самоков
  • Водопад Горица - близо до Сапарева баня
  • Езеро Паничище - близо до Паничище
  • Екопътека Водопад Горица- Овчарци - близо до Сапарева баня
  • Екопътека Пътека на приказките - близо до Паничище
  • Резерват Скакавица - площ 71 ха - близо до Сапарева баня
  • Водопад Рилска скакавица - близо до Сапарева баня
  • Птичо езеро (Ашикларгьол) - близо до Рила
  • Птичи връх (Ашиклар) - височина 2536 м. - връх в Рила
  • Екопътека Бистришки водопад - близо до Дупница

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *