Пампорово - ски писти и условия

Пампорово е живописен български ски курорте е разположен в сърцето на Родопите в България, заобиколен от борови гори и спиращи дъха планински върхове. Условията за ски в Пампорово са идеални както за начинаещи, така и за опитни скиори, което го прави идеална дестинация за зимна ваканция. Разположен е на 260 км. от София, на 85 км. южно от Пловдив и на 15 км. северно от Чепеларе.

Пампорово се характеризира с благоприятен климат през цялата година, със средна годишна температура от -3 градуса. Ски сезонът започва от средата на декември и продължава до края на април. Известен е като най-слънчевият курорт в България и се намира на 1650 м. надморска височина, а над него величествено е надвиснал връх Снежанка (1926 м.).

Разнообразните географски особености и релефни форми на планината, правят курорта отлично място за практикуване на зимни спортове, както от напреднали, така и от начинаещи. Главните и по-трудни трасета се спускат от връх Снежанка, като надморска височина на пистите варира между 1926 и 1400 метра. За тях се полага ежедневни грижа и се обработват със специални оръдия за сняг.

Ски пистите в планинския курорт са с различно ниво на трудност. Зелените и сини са чудесни за начинаещи, а черните са уникално приключение за професионалните скиори. Дължината на всичките трасета е 37 км. и са пригодени за ски бягане и сноуборд.

През 2004 година в Пампорово е изградена първата в България халф-пайп писта, която е същинско предизвикателство за всички сноубордисти. Нощно каране в курорта се предлага на ски писта „Стената-2“ от 17.30 до 22 часа.

Изградените съоръжения, които достигат до различните писти са с капацитет 11 600 човека на час. Влековете са девет на брой,а седалковите лифтове са шест. По този начин се осигурява бързото и лесно предвижване на туристите до желаната от тях писта.

Пистите се третират с най-модерните машини за отъпкване на сняг, а необходимата дебелина на снежна покривка се осигурява от специалните машини за изкуствен сняг.

Пампорово е съвременен ски курорт, където се предлагат отлични възможности за прекарването на незабравима зимна ваканция. Самият курорт е изграден с традиционна българска архитектура и уютна, гостоприемна атмосфера.

Какво интересно в района на Пампорово?

  • Смолянски езера  - 7 езера - близо до Смолян
  • Екопътека Смолянски езера - близо до Пампорово
  • Ферма за северни елени "Санта Клаус" - близо до Пампорово
  • Астрономическа обсерватория Рожен - близо до Пампорово
  • Екопътека Каньона на водопадите - близо до Смолян
  • Планетариум Смолян - близо до Смолян
  • Регионален исторически музей (Смолян)
  • Връх Малък Перелик - височина 2147 м. - връх в Родопи
  • Резерват Сосковчето - площ 178 ха - близо до Смолян
  • Връх Голям Перелик - височина 2191 м. - връх в Родопи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *