Сливенски минерални бани

Сливенските минерални бани се намират на около 15 км. от град Сливен, на самия бряг на река Тунджа. За да се стигне до там се тръгва по пътя за Нова Загора и непосредствено след квартал „Речица“ има табела, която указва пътя за балнеоложкия център. До там можете да отидете както с личен автомобил, така и с градския транспорт, който тръгва от централния пазар в града.

Природата тук е много красива, а климатът изключително здравословен. Най-голямото богатство на местността е наличието на минерални извори. Термалната вода е с температура 48 градуса и извира 17 л./сек. По химичен състав е ниско минерализирана, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева и калциева. Леченията с чудатата вода се прилагат чрез пиене, къпане в басейни и вземане на вани и душове.

В Сливенските минерални бани успешно се лекуват стомашно-чревни и чернодробно-жлъчни заболявания, болести на периферната нервна система.

В района има чудесни условия за разходки и пикници сред природата. Въздухът е чист и свеж и действа ободряващо.

Почивката си в малкото курортно селище можете да съчетаете с обиколка на местните забележителности, като например да разгледате град Сливен, да отскочите до природния парк „Сините камъни“ и местността Карандила.

В град Сливен интерес представлява Часовниковата кула, която е издигната през 1808 година. Къщата-музей „Сливенски бит“ ще ви запознае по-подробно с тукашните традиции и обичаи. Не подминавайте и родната къща на Добри Чинтулов, домът на Хаджи Димитър и старата фабрика на Добри Желязков, която през 1904 година е превърната в затвор, а днес представлява музей.

Природният парк „Сините камъни“ е изключително красиво място, което се простира на около 11380 хектара. Там има доста труднодостъпни и опасни местности, много на брой представители на растителния и животинския свят, застрашени от изчезване и множество кътчета и феномени, които си заслужава да се видят на живо.

Възможностите за туризъм определено са много, стига само да имате достатъчно време и желание да опознаете този район на България.

Температура МинерализацияПриложениеЛечебен профил
Гореща
48 ⁰ С
Високоминерализирана (1,99 g/l, рН 6,8), съдържаща флуорни, сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви и калциеви йони и газ – въглероден диоксидПитейно и външно балнеолечениеПри заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, ендокринни, гинекологични заболявания. питейно балнеолечение при някои хронични стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и метаболитни заболявания в компенсирано функционално състояние.

Какво интересно в района на Сливенски минерални бани?

  • Къща музей „Хаджи Димитър“ (Сливен)
  • Регионален исторически музей (Сливен)
  • Музей на котленските възрожденци
  • Национален музей на текстилната индустрия
  • Язовир Асеновец - близо до Сливен
  • Екопътека Синия вир - близо до Сливен
  • Местност Тютюнлюка - близо до Сливен
  • Резерват Кутелка - площ 645 ха - близо до Сливен
  • Адаптационна волиера за белоглави лешояди - близо до Сливен
  • Природен парк Сините камъни - площ 12499 ха - близо до Сливен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *