Созопол – стария град

Созопол е най-старият град на българското черноморско крайбрежие, процъфтял през Средновековието, когато под името Аполония се превръща в оживен център на търговия и култура. Неговата богата история, живописна архитектура и зашеметяващи плажове го правят притегателна дестинация за милиони туристи всяка година.

Ако решите да по разгледаме по-подробно уникалните забележителности на Созопол ето малко информация която да Ви подготви какво да очаквате.

История на Созопол

Созопол има дълга и завладяваща история, датираща от 6 век пр. Хр., когато гръцки колонисти за първи път установяват свое селище тук. По-късно гръцки преселници от Мала Азия основали града-държава Аполония. Аполония бил най-големият и най-богат град по Черноморието, център на оживена търговия и изкуство.

През вековете е бил под управлението на различни владетели, включително римляни, византийци и българи.

Днес Созопол е един от туристическите центрове на страната, съчетаващ древността и съвремието. Над 200 къщи от средата на XVIII и началото на XIX век, с тесни и къси калдаръмени улички придават романтичност на Стария град. Богато е и наследството от култови сгради – черкви, манастири, параклиси.

Созопол - стария град

Археологическият музей в града е основан през 1961 г. В залите на музея е представена историята на града, както и прекрасни колекции от рисувана древногръцка керамика, каменни котви, амфори, монети и други произведения на древното искуство.

Разглеждане на Созопол

Поради множеството туристи и калдаръмени павирни улици на стария-град, тази част на града е затворена за автомобили, така че ако пърувате с личен транспорт, ще трябва да оставите автомобила си на някой от паркинг зоните наоколо. Разглеждането на Созопол пеша е отличен начин да се насладите на тесните му улички, облицовани с очарователни магазини, кафенета и ресторанти. Археологическият музей съхранява голяма колекция от древниартефакти, а старият град има прекрасно запазени сгради и църкви.

Созопол има няколко красиви плажа, от които можете да избирате, включително Централния плаж, разположен в сърцето на града, и плаж Харманите, известен с кристално чистите си води и спокойна атмосфера, както и Край самия град пък се намират едни от най-посещаваните плажни ивици по българското черноморие, известни от миналото като къмпинг зони – Златна рибка, Смокиня, Веселие и Дюни.

Какво интересно в района на Созопол – стария град?

 • Созопол - стария град - близо до Созопол
 • Археологически музей (Созопол)
 • Аквапарк Нептун - близо до с. Равадиново
 • Екопътека По следите на римляните - близо до Приморско
 • Резерват Ропотамо - площ 1001 ха - близо до Приморско и Созопол
 • Исторически музей (Поморие)
 • Музей на солта (Поморие)
 • Езеро Стомопло - близо до Поморие
 • Аквапарк Сънсет - близо до Поморие
 • Аква Планет - близо до Приморско

Къде да отседнете в Созопол?

Созопол предлага разнообразие от места за настаняване за всеки бюджет и вкус, от 5-звездни ваканционни селища с ексклузивен плаж, до семейни хотели и уютни къщи за гости, осигуряващи автентично изживяване, разположени в исторически сгради в сърцето на стария град.

Най-доброто време за посещение на Созопол зависи от вашите предпочитания. Ако предпочитате топло време и изобилие от слънце, лятото (юни-септември) е идеалното време за посещение, когато може да си организирате релаксираща лятна почивка, възползвайки се от великолепните плажове със приятно ситен пясък и вода с температура 25-28 градуса. Това е и времето когато на територията на града се провеждат множество културни събитя. Ако обаче предпочитате по-уединено изживяване, помислете за посещение през пролетта или есента, когато и цените за настаняване са значително по-изгодни.

Независимо кога ще изберете да посетите Созопол – това ще е изпълващо ваканционно преживяване и именно по тази причина това е едно от местата в България, които привличат туристите да се завръщат тук отново и отново. Не случайно турстически посещения в Созопол се организират дори за чуждестранните гости на столицата или на българските ски курорти през зимата.

Снимки от Созопол – стария град

Един коментар към “Созопол – стария град

 1. От няколко години не съм ходил, но последно с реставрацията на стената се беше получил уникален пейзаж. Сергиите и заведенията в Стария град трябва да се регулират, така че да се предлагат само традиционни български продукти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *