Велико Търново - Царевец

Велико Търново - Царевец

Велико Търново е един от най-старинните градове в България. Той има повече от петхилядолетна история, като първите свидетелства за живот са от третото хилядолетие преди Христа и са намерени на хълма Трапезица. Старинната част на Велико Търново — царският дворец, който е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 – 1393), е разположен на три хълма — Царевец, Трапезица и Света Гора. През 1185 братята Асен и Петър обявяват в църквата „Св. Димитър“ края на византийското господство, което продължило 167 години и провъзгласили Търново за столица на новото българско царство. Средновековният град се разраства бързо и се развива като най-непревземаемата българска крепост през 12-14 век.

Основната крепост е на Царевец, където са били изградени Царският дворец и Патриаршията- двете главни институции за това време. Хълмът е бил защитен от крепостна стена с дължина близо 2 км и ширина до 2,60 м. В крепостта е можело да се влезе през три входа. Главният вход е от запад, изграден на тесен скален провлак и се е състоял от три последователно разположени порти, отбранявани от кули. Вторият (Малката порта) свързвал Царевец с Асенова махала, а третият — с Френкхисар. От кулите е запазена само една, наричана днес Балдуинова кула, където е държан в плен император Балдуин.

Дворецът на българските царе - добре укрепен самостоятелен архитектурен ансамбъл, е разположен на най-удобното място на хълма- равна тераса. Главният вход е от север. Площта му е 4872 кв. м. Укрепен е с дебела крепостна стена с пет бойни кули и два входа - официален от север и друг, от юг, водещ към стопанския сектор.Резиденцията на българските патриарси се издига на най-високото място на хълма. В средата на комплекса е разположен патриаршеския храм "Свето Възнесение Господне".

След Освобождението във Велико Търново се провежда Учредителното събрание през 1879.г и се приема Търновската конституция. Тогава е избран град София за столица на България.

Вижте коментари за Велико Търново - Царевец

Хотели в близост

хотел Анхеа
Велико Търново • Цена на човек: 21.3 - 45 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска, WI-FI интернет, паркинг,ДДС,тур.такса
хотел Зеленка
Велико Търново • Цена на човек: 20 - 40 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, турист.такса, застраховка, безжичен интернет
къща за гости Василена
Трявна • Цена на човек: 30 - 30 лв
Включва нощувка, туристическа такса
семеен хотел Крънско ханче
Казанлък • Цена на човек: 20 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, тур.застраховка,WiFi,паркинг
семеен хотел Аристо
Дряново • Цена на човек: 28 - 50 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Велико Търново - Царевец


Забележителности в близост

Арбанаси
област Велико Търново
Преображенски манастир
област Велико Търново
Соколски манастир
област Велико Търново
Никополис ад Иструм
област Велико Търново
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.