водопад Боров камък, Врачански Балкан

водопад Боров камък, Врачански Балкан

Един от най-красивите водопади в България – Боров камък се намира в полите на Врачанския Балкан, в западната част на Стара планина. Природната забележителност е част от Природен парк Врачански Балкан и едно от най-възхитителните кътчета, което може да се види в района.

Разположен е в близост до село Згориград и се простира на един от притоците на река Лева. Водната каскада се спуска от 60 метра височина и създава удивителна гледка, която ще ви плени и омагьоса.

До водопада отвежда Згориградска пътека, която преминава през изключително живописен район и на места има по-стръмни и опасни участъци, но като цяло маршрутът никак не е труден и натоварващ. Изградена е мрежа от мостове и стълби, които бавно, но сигурно ви отвеждат до най-съкровените тайни на местността. Екопътеката следва течението на река Лева и е добре обезопасена.

Преходът до водопада трае около час. Излиза се точно над водопада, а от там се открояват чудесни гледки към цялата околност. Просторните тучни поляни са идеални за почивка сред природата и пикник с близки и приятели. От поляната може да се поеме към хижа Пършевица или хижа Околчица. На връх Околчица е изграден 35 – метров паметник с опълченски кръст в чест на подвига на Христо Ботев и неговата чета. Околчица е част от Стоте национални туристически обекта, а печат се бие в едноименната хижа. Хижата е само на 300 м. от паметника.

Преди време Боров камък е бил по-малко известен като туристическа дестинация, тъй като местността е била труднопроходима. Но след изграждането на екопътеката неговата популярност нараства и днес е един от най-посещаваните водопади в България.

Ако се намирате в близост до Враца и имате свободно време, направете си разходка до водопада и се отдайте на приключения сред природата. Със сигурност ще ви подейства релаксиращо и ще се заредите с много положителна енергия.

Други места, които бихте могли да разгледате са прочутата пещера Леденика, проход Враца (истински рай за алпинисти и любителите на природата), водопад Скакля и пещерата Понора.

Вижте коментари за водопад Боров камък, Врачански Балкан

Хотели в близост

стаи за гости София хаус
София - център • Цена на човек: 6.7 - 55 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
пансион ИзиХотел София
София • Цена на човек: 26.5 - 31.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, Цените са на стая. Максимално настаняване - двама гости.
вила Атика
с.Горна Малина • Цена на човек: 50 - 325 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, закуска
семеен хотел Зора
София • Цена на човек: 30 - 50 лв
Включва нощувка
виж още хотели

Коментари за водопад Боров камък, Врачански Балкан


Забележителности в близост

Ждрело Вратцата
област Враца
пещера Леденика
област Враца
Кулата на мешчиите
област Враца
Куртпашовата кула
област Враца
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.