водопад Кадемлийско пръскало

водопад Кадемлийско пръскало

Чудите ли се коя да бъде следващата дестинация, която да покорите? Двоумите ли се на къде да поемете за вашето ново приключение? Ако все още не сте посещавали Кадемлийското пръскало, то сега е правилния момент да го направите. Идва лято, времето се стопля и е идеалния момент за нови походи и предизвикателства!

Кадемлийският водопад е очарователно творение на природата, разположено в Национален парк Централен Балкан. Забележителността води началото си от река Кадемлийска, която от своя страна е десен приток на река Тъжа.

Кадемлийското пръскало се извисява на 1500 м. височина, в сърцето на връх Триглав в Средна Стара планина. Височината на водния пад е 70 м., като бурната водна струя се спуска по отвесните скали и създава една вълшебна гледка. Кадемлийското пръскало е един от най-високите,а също така и един от най-красивите водопади у нас.

Под водопадът е разположен шумолящ карстов извор и малка пещера, където до средата на лятото се запазва лед. Кадемлийският водопад е обявен за природна забележителност през 1965 г. Не далеч от него е разположена хижа „Тъжа“, където можете да отседнете.

До природния феномен ще ви отведе коларски път, който започва от село Тъжа и продължава до едноименната хижа. Ако решите да тръгнете пеша, преходът ще ви отнеме близо 4-5 часа в едната посока. Ако разполагате с достатъчно време и обичате дългите разходки в планината със сигурност тази идея ще ви хареса. Поемайки пеша ще минете и покрай друг много красив водопад, наречен Бабско пръскало. Той е с височина около 55 метра и е разположен в близост до хижите Русалка и Равна. Реката, от която води началото си водният пад е приток на река Тъжа.

Кадемлийското пръскало е поредното доказателство за това каква невероятна сила притежава природата да твори и създава истински шедьоври. Не пропускайте да се насладите на това чудесно място и да опознаете още едно кътче от нашата България.

Вижте коментари за водопад Кадемлийско пръскало

Хотели в близост

къща за гости Вила Мечкарев
Калофер • Цена на човек: 25 - 25 лв
Включва нощувка
къща за гости Фамилия
Априлци • Цена на човек: 15 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС
вила Роси
Априлци • Цена на човек: 31.3 - 31.3 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
стаи Марин Димов
Павел баня • Цена на човек: 11.7 - 17.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, паркинг
семеен хотел Аристо
Дряново • Цена на човек: 28 - 50 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за водопад Кадемлийско пръскало


Забележителности в близост

връх Ботев
област Пловдив
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.