връх Вихрен

връх Вихрен

Връх първенец на Пирин планина, която се помества в Югозападна България, част от Рило-Родопския масив. Висок 2914 м., се нарежда на второ място по височина в страната и на трето на Балканския полуостров. Разположен е между реките Струма и Места. В района, в който се намира върха са разположени голяма част от езерата, образувани в планината. Единственно тук от цялата територия на страната вирее цветето еделвайс. Достъпен е откъм долината на Бъндерица. До 1942 г. върхът се нарича Елтепе.

Връх Вихрен е най-високият връх в Пирин планина в България, достигащ 2914 метра надморска височина. Пирин планина е част от Стара планина и се намира в югозападната част на България, близо до границата с Гърция. Връх Вихрен е популярна дестинация както за местни, така и за чуждестранни туристи, привличайки посетители с невероятната си природна красота и възможности за отдих на открито. Туристи и планинари идват в района, за да изследват многобройните пътеки, които се вият през планинската верига и да предизвикат себе си в изкачването на връх Вихрен. На връх Вихрен посетителите се радват на спираща дъха гледка към околните планини и гори с хоризонт простиращ се чак до Рила и Родопите.

В околностите има няколко планински хижи и заслони, както и маркирани пътеки и табели, които помагат на посетителите да се ориентират.

Районът също е дом на разнообразна флора и фауна, включително редки и застрашени видове като балканския рис и българския дъб. Районът около връх Вихрен има и богато културно-историческо наследство.

Като цяло връх Вихрен е задължителна дестинация за всеки, който обича природата и иска да се докосне до красотата и културното наследство на България. Независимо дали сте опитен турист или посетите за първи път, вие със сигурност ще бъдете изумени от спиращите дъха гледки и богатата история на това специално място.

Вижте коментари за връх Вихрен

Хотели в близост

къща за гости Катеричка
Сандански • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка
къща за гости Бизева къща
Банско • Цена на човек: 28.3 - 60 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, безплатен интернет
къща за гости Гърбеви
Добринище • Цена на човек: 30 - 35 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Парапунови
Добринище • Цена на човек: 25 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за връх Вихрен


Забележителности в близост

Национален парк Пирин
област Благоевград
Роженски манастир - Мелник
област Благоевград
Мелнишки пирамиди
област Благоевград
Кордопулова къща - Мелник
област Благоевград
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.