Яйлата - археологически резерват (Каварна)

Яйлата - археологически резерват (Каварна)

Националният археологически резерват „Яйлата” се простира на 18 км. от град Каварна в близост до село Камен бряг. Яйлата заема площ от 300 дкар, а територията върху, която се шири представлява голяма скална тераса, издигаща се на 50–60 метра от земята, наситена със стръмни и страховити каменни терени и огромни пропасти. Оттук се открива незабравима гледка към безграничната небесна шир и бурното море.

В превод от тюрски език „Яйлата” означава „високо пасище”. Местността е провъзгласена за резерват през 1989 година. Тук са разположени интересни исторически забележителности, които датират от различни епохи на човешкото съществуване – от 6 хил.пр.н.е. до към 11 век. През 1980 година са проведени археологически разкопки и са проучени пещерите, некрополите и тукашната византийска крепост.

Удивителното е, че в района са разкрити 101 пещери, където са живели хора и са били използвани като жилища, още през 5 хил.пр.н.е. Доста по-късно, през средновековния период пещерите са включени в манастирски комплекс. В наши дни са добре изследвани благодарение на екипи от пещерняци, археолози и геодезисти. В резервата са открити общо 3 некропола, които също са били обект на обстойни наблюдения.

Тук можете да намерите не само уникални културно–исторически паметници, но и необикновена природа и незаменима флора и фауна. През Яйлата преминава миграционният път на прелетните птици – Виа Понтиака, а в района гнездят корморани, папуняци, дъждосвирци и т.н.

В миналото, назъбеното крайбрежие на тези земи е обитавал изчезналият вече вид тюленът монах. За последно наоколо е бил видян през 1980 и оттогава досега повече никой не го срещал. Местните рибари са имали за свои врагове тюлените, тъй като смятали, че те им изяждат рибата, затова и без пощада ги убивали.

Вижте коментари за Яйлата - археологически резерват (Каварна)

Хотели в близост

къща за гости Каза Карина
Каварна • Цена на човек: 25 - 60 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
бунгала Ди Маре
Кранево • Цена на човек: 18.3 - 25 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
къща за гости Вили Искър 1
Кранево • Цена на човек: 16.3 - 30 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса, WiFi, BBQ, Басейн, Паркинг с видеонаблюдение
къща за гости Варна
Кранево • Цена на човек: 10 - 15 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
стаи за гости Бистра
Кранево • Цена на човек: 12.5 - 32.5 лв
Включва нощувка, ДДС, туристическа такса
виж още хотели

Коментари за Яйлата - археологически резерват (Каварна)


Забележителности в близост

нос Калиакра
област Добрич
затвори

Този сайт използва бисквитки. За повече информация кликнете тук.