Плаж Дуранкулак

Село Дуранкулак е разположено на 18 км. северно от Шабла и на 107 км. от Варна. Селището се намира само на няколко км. от границата на България с Румъния и е известен черноморски курорт. Наименованието на Дуранкулак произлиза от турски, а в превод означава „стоящо ухо”, което идва от формата на Дуранкулашкото езеро.

Дуранкулак може да предложи на туристите страхотни условия за морски, еко и културен туризъм, а красотата и уникалността на района го правят още по-привлекателен.

Едно от нещата, с което селцето е популярно е, че в неговите околности се намира забележителната местност Дуранкулашко езеро, която е отделена от морето посредством широка пясъчна ивица. Там могат да се наблюдават редки и застрашени от изчезване представители на флората и фауната. Езерото още е познато и като Орловото езеро, а интересното е, че е два пъти по- дълго, отколкото широко и не е дълбоко. Ако сте любител на природата не пропускайте да посетите това място, което е дом на над 260 вида редки растения и животни.

С общ рейтинг от 6.6, Плаж Дуранкулак се нарежда на 32 място от всички плажове по Северното Черноморие. Природните условия и удобствата на Плаж Дуранкулак го правят подходящ за спокоен отдих, къмпинг.

Оценка за плажа

Обща оценка: 6.6/10
Удобства
1/10
Чистота
1/10
Бряг
4.9/10
Вода
8.5/10

Удобства и инфраструктура

Паркинг
Заведения
Мед. пункт
Тоалетни
Атракциони
Шезлонг и чадъри
Спасител
Душове
Съблекални
Детски кът

Природни условия и характеристика на Плаж Дуранкулак

Разположение: естествена среда, лесно достъпен
Размер: обширен плаж
Бряг: пясък с черупки, скали
Вода: дълбок подход, пясъчно дъно с черупки
Посещаемост: умерено в пик сезона
Подходящи активности: съп сърфинг

Бил си там? Сподели своята оценка!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Посетих плажа
Плажът е най-подходящ за
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Удобства
Активности
Благоприятен към
5/10

Дуранкулак освен със своето езеро е прочут и с очарователните си златисти брегове и море. Плажовете в района се делят на Северен и Южен, всеки от които предоставя чудесни условия за развлечения и пълноценна почивка.

Северният плаж, или познат още като „Ана Мария” на дължина достига 2.5 км. и се простира до нос Сиврибурун. Южният плаж е значително по-дълъг – около 7 км. и опира нос Крапец. Именно този плаж дели Дуранкулашкото езеро от морето.

В района на селцето е разположен къмпинг Космос, където има 30 бунгала, а на разположение на гостите са паркинг, футболно игрище, детска площадка, ресторант, бар на плажа и т.н. В къмпинга има и обособени места за каравани и палатки. Важно е да знаете, че в община Шабла къмпингуването става само на обозначените за тази цел места.

Да отидете до Дуранкулак и да не опитате нещо от менюто в ресторант „Златна рибка”, ще бъде голям пропуск за вас. Комплексът е известен в целия район с вкусните рибни ястия, които приготвят.
Дали ще посетите Дуранкулак за един ден или ще прекарате повече време зависи от вашите предпочитания. По-важното е, че там ще се докоснете до красивата българска природа и уникално море.

Какво интересно в района на Плаж Дуранкулак?

  • Орлово блато (Карталийско блато) - близо до Каварна
  • Дуранкулашко езеро (Блатнишко езеро) - близо до Каварна
  • Езерецко езеро - близо до Каварна
  • Шабленско езеро - близо до Каварна
  • Езеро Шабленска тузла - близо до Каварна

Снимки от плаж Дуранкулак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *