Плаж Болата

Болата е малък, но изключително красив плаж. Той е тихо, спокойно, сгушено сред високи скали и множество пещери райско кътче, сякаш скрито от света. Това закътано местенце представлява лиман и тясна клисура, която е врязана в брега и опиянява мнозина с очарованието си. Болата се намира не далеч от нос Калиакра и в близост до град Каварна.

С общ рейтинг от 7.1, Плаж Болата се нарежда на 28 място от всички плажове по Северното Черноморие. Природните условия и удобствата на Плаж Болата го правят подходящ за лагеруване.

Оценка за плажа

Обща оценка: 7.1/10
Удобства
2.6/10
Чистота
6/10
Бряг
4.9/10
Вода
7.4/10

Удобства и инфраструктура

Паркинг
Заведения
Мед. пункт
Тоалетни
Атракциони
Шезлонг и чадъри
Спасител
Душове
Съблекални
Детски кът

Бил си там? Сподели своята оценка!

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Посетих плажа
Плажът е най-подходящ за
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Оценка 5/10
Удобства
Активности
Благоприятен към
5/10

Природни условия и характеристика на Плаж Болата

Разположение: градска среда, лесно достъпен
Размер: малък плаж
Бряг: златист пясък
Вода: плавен подход, пясъчно дъно
Посещаемост: пренаселено в пик сезона
Подходящи активности: морски каяк

Болата е известен като единствения резерват у нас, който включва в себе си и акватория,морска площ.
За да стигнете до плажа ще да трябва минете по стръмен и каменист път, който е толкова тесен, че е трудно да се разминат две коли. Можете да карате донякъде с автомобил, а след това да продължите пеша около 10 мин. Вървейки надолу няма да усетите пътя, но връщането със сигурност ще ви измори. Ако пък сте по-смели можете да слезете с кола до самия плаж.

Зърнете ли Болата веднъж и за миг няма да съжалите, че сте дошли на това уникално плажче. Наистина са малко плажовете у нас, надарени с подобна природа и красота. Лятото тук се събират доста хора, привлечени от уникалната атмосфера и разположението на Болата. Заради малките размери на плажната ивица понякога става пренаселено. Но пък никой не би могъл да отрече уникалната атмосфера, витаеща наоколо. На където и да се обърнете се откриват удивителни гледки и спиращи дъха пейзажи. Болата е едно невероятно съчетание от бистро море, кокетен плаж, скали в различни цветове и дива природа.

На Болата е изграден малък пристан, където рибарите опъват въдиците си, както и заведение, предлагащо разхладителни напитки през лятото. Плажът е много чист и приятен, а водата плитка, бистра и прохладна. Пещерите, с които са осеяни скалните масиви обграждащи Болата са били обитавани през Античността, за което свидетелстват останките от живот открити там.

Една от най-уникалните природни забележителности у нас – нос Калиакра, отстои само на няколко километра от плажа. Калиакра е част от Стоте национални туристически обекти и определено си заслужава да се посети. Характерното е, че там целогодишно е ветровито, а около скалния бряг понякога се наблюдават и делфини. В района могат да се видят интересни животински видове като воден бик, земеродни рибарчета, чапли и др.

Какво интересно в района на Плаж Болата?

Снимки от плаж Болата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *