Яйлата – археологически резерват (Каварна)

Националният археологически резерват „Яйлата” се простира на 18 км. от град Каварна в близост до село Камен бряг. Яйлата заема площ от 300 дкар, а територията върху, която се шири представлява голяма скална тераса, издигаща се на 50–60 метра от земята, наситена със стръмни и страховити каменни терени и огромни пропасти. Оттук се открива незабравима гледка към безграничната небесна шир и бурното море.

В превод от тюрски език „Яйлата” означава „високо пасище”. Местността е провъзгласена за резерват през 1989 година. Тук са разположени интересни исторически забележителности, които датират от различни епохи на човешкото съществуване – от 6 хил.пр.н.е. до към 11 век. През 1980 година са проведени археологически разкопки и са проучени пещерите, некрополите и тукашната византийска крепост.

Удивителното е, че в района са разкрити 101 пещери, където са живели хора и са били използвани като жилища, още през 5 хил.пр.н.е. Доста по-късно, през средновековния период пещерите са включени в манастирски комплекс. В наши дни са добре изследвани благодарение на екипи от пещерняци, археолози и геодезисти. В резервата са открити общо 3 некропола, които също са били обект на обстойни наблюдения.

Тук можете да намерите не само уникални културно–исторически паметници, но и необикновена природа и незаменима флора и фауна. През Яйлата преминава миграционният път на прелетните птици – Виа Понтиака, а в района гнездят корморани, папуняци, дъждосвирци и т.н.

В миналото, назъбеното крайбрежие на тези земи е обитавал изчезналият вече вид тюленът монах. За последно наоколо е бил видян през 1980 и оттогава досега повече никой не го срещал. Местните рибари са имали за свои врагове тюлените, тъй като смятали, че те им изяждат рибата, затова и без пощада ги убивали.

Какво интересно в района на Яйлата – археологически резерват (Каварна)?

  • Яйлата - археологически резерват (Каварна) - близо до Каварна
  • Езеро Наневска тузла (Тауклиман) - близо до Каварна
  • Резерват Калиакра - площ 866 ха - близо до Каварна
  • Нос Калиакра - близо до Каварна
  • Езеро Шабленска тузла - близо до Каварна
  • Шабленско езеро - близо до Каварна
  • Езерецко езеро - близо до Каварна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *